Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tiotusentals gav sig ut på gatorna i Tel Aviv – se drönarbilderna från protesten i klippet. Foto: Reuters

Netanyahus försvarsminister: Stoppa rättslagen

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna fortsätter i Israel mot regeringens planer på att förändra rättsväsendet. Under lördagen anslöt sig också flera tunga politiker från regeringssidan till kritikerna.

– Processen måste stoppas, för Israels säkerhet och för våra söner och döttrar, sade försvarsminister Yoav Gallant i ett tv-sänt tal.

Efter talet gick två parlamentsledamöter från premiärminister Benjamin Netanyahus högerparti Likud ut och uttalade sitt stöd för Gallants krav, och även jordbruksministern Avi Dichter har enligt medieuppgifter bett Netanayhu att dra i bromsen, skriver The Times of Israel.

Den högerextreme säkerhetsministern Itamar Ben Gvir krävde å sin sida att Gallant sparkas ur regeringen.

Vattenkanoner och polishästar

På gatorna hölls samtidigt massdemonstrationer mot planerna för tolfte lördagen i rad. Enligt arrangörerna deltog över 630 000 personer, varav nära 300 000 i Tel Aviv.

Sent på kvällen använde polisen vattenkanoner och polishästar för att skingra demonstranter på motorvägen Ayalon genom Tel Aviv, rapporterar nyhetsbyrån AP. 28 personer greps.

Lagförslaget innebär bland annat att parlamentet ska kunna ompröva utslag från Högsta domstolen och att politikerna ska få större makt över tillsättningen av HD-domare. Det ska också skydda den korruptionsåtalade Netanyahu från att avsättas.

Uppmanar till omtag

Försvarsministern sade i sitt tv-tal att lagförslaget har skapat en ilska som klyver det israeliska samhället, även de väpnade styrkorna.

Han uppmanade Netanayhu att göra ett omtag och gå i dialog med kritikerna för att mejsla ut en reform som får bredare acceptans.

– Om bara den ena sidan vinner, vare sig det är på gatorna eller inne i Knesset, så är staten Israel den stora förloraren.

Reservister vägrar tjänstgöra

Under protesterna, som pågått i månader, har israeliska reservsoldater och reservofficerer skrivit på upprop mot lagförslaget och hotat med att utebli från tjänstgöring om planerna går igenom. Somliga har kallat regeringens planer en ”statskupp”.

Tidigare i veckan rapporterades att bara 57 procent av reservisterna i elitförbandet 551:a fallskärmsbrigaden anmälde sig för tjänstgöring som planerat. Normalt deltar nio av tio, skriver The Times of Israel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.