Israels sittande premiärminister Benjamin Netanyahu ser ut att få påbörja en femte mandatperiod, efter att motståndaren erkänt sig besegrad. Foto: Thomas Coex / AFP / TT

Netanyahus utmanare erkänner sig besegrad

Uppdaterad
Publicerad

Den blåvita alliansen erkänner sig besegrad i det israeliska valet. Det meddelar en av alliansens ledare, Yair Lapid, i en tv-sändning enligt Reuters. Därmed går sittande premiärministern Benjamin Netanyahu mot en femte mandatperiod.

Den blåvita alliansen kommer att gå i opposition i parlamentet.

– Vi vann inte den här omgången, men som opposition kommer vi att göra Likuds (Netanyahus parti) liv till ett helvete, säger Yair Lapid i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Valet såg på förhand ut att bli en rysare, och vallokalsundersökningar visade på dött lopp mellan Netanyahu och Benny Gantz. När 99 procent av rösterna hade räknats hade de båda 35 platser var av 120. Men tack vare stödet för högerkoalitionen, där Netanyahus parti ingår, ser han ut att få bilda regering.

Högerkoalitionen ser ut att få 65 platser. Det slutgiltiga valresultatet väntas senare i dag.

Utropade båda seger

Under natten till onsdag utropade både Netanyahu och hans motståndare Benny Gantz sig själva som segrare, trots att ett valresultat inte officiellt hade presenterats. Men nu har Gantz allians alltså erkänt sig besegrad.

Populär på kort tid

Trots att Benjamin Netanyahu ser ut att vinna valet är det många israeler som är besvikna. Valet var jämnt – och många hade hellre sett hans motståndare, den tidigare överbefälhavaren Benny Gantz, som segrare.

– Många väljare som vi talade med vid vallokalerna i går sa att de var missnöjda med den sittande premiärministern. Det är nog en förklaring till hur populär Benny Gantz har kunnat bli på så kort tid, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren i Morgonstudion.

Gratuleras av Trump

USA:s president Donald Trump ringde Netanyahu för att gratulera honom, säger Netanyahu i ett uttalande. I uttalandet tackade Netanyahu Trump för att han ”stöttat Israel”, och för att Vita huset erkänt Jerusalem som Israels huvudstad.

Netanyahu gick bland annat till val på sina ”nära relationer med världsledare” – särskilt med Trump, skriver nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.