Utanför Brooklyn Hospital Center köar amerikaner för att testa sig för covid-19. Under söndagen rapporterades det att 114 personer i New York hittills dött av sjukdomen. Foto: Angela Weiss/AFP/TT

New York har blivit ett epicentrum för pandemin

Uppdaterad
Publicerad

New York City med förorter står nu för omkring 5 procent av alla globala fall av sars-cov-2-smitta, vilket gör The Big Apple till ett epicentrum för den nya pandemin. Samtidigt sitter över 100 miljoner amerikaner i karantän.

För tre veckor sedan fick New York City sitt första bekräftade fall av det nya coronaviruset, nu rapporterar den anrika tidningen New York Times att regionen är hårdast drabbad i hela USA.

I kölvattnet av virusets framfart ställs nu allt hårdare krav på drastiska åtgärder. Delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo har begärt att de federala myndigheterna ska förstatliga produktionen av medicinskt material och gått ut med att vissa gator kan komma att stängas av. Till det kommer hårdare tag mot större folksamlingar.

Coronapandemin

Enligt de senaste siffrorna har 20 000 New York-bor testats positivt för sars-cov-2, vilket utgör hälften av alla smittade i USA. Hittills har 114 personer dött i sjukdomen covid-19, som utvecklas av viruset.

Kusliga scener i New York

Samtidigt rapporterar New York Times att The Big Apple, som staden också är känd som, befunnit sig i ett kusligt lugn under helgen med bland annat stängda affärer och restauranger.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio har tidigare gått ut med att kollektivtrafiken inte ska stängas ner, däremot blir det färre turer.

– Vi är nu i New York City, epicenter för den här krisen i Amerikas förenta stater. Jag är inte glad över att ge er det här budskapet och ni är inte glada över att höra det, sa han nyligen.

I förra veckan förklarade Andrew Cuomo nödläge. De nya restriktionerna innebär bland annat att icke samhällsviktiga butiker måste stänga extra tidigt. Precis som i Stockholm förväntas de flesta New York-bor också att arbeta hemifrån. Stora folksamlingar och event är förbjudna. Skolorna har också stängt.

”Självdestruktivt och arrogant”

Samtidigt är det många som trotsar restriktionerna, vilket fått Andrew Cuomo att se rött.

– Det är okänsligt, arrogant, självdestruktivt, respektlöst mot andra människor och det måste sluta nu, har han sagt enligt New York Times.

Samtidigt rapporterar The Guardian att en tredjedel av USA:s befolkning nu befinner sig i karantän, vilket innebär att det rör sig om omkring 100 miljoner människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet