Bill de Blasios New York ska göra sig av med alla fossila tillgångar i kampen mot klimatförändringarna. Foto: AP / TT

New York stämmer världens största oljebolag för klimatpåverkan

Uppdaterad
Publicerad

New York går nu ut hårt i kampen mot klimatförändringar. Som första stora stad i USA skrotar man helt och hållet investeringar i fossila bränslen – och stämmer samtidigt fem av världens största olje- och gasbolag.

Under de kommande fem åren ska New York stads pensionsfond sälja av alla sina tillgångar i företag kopplade till fossila bränslen, till exempel oljebolag.

Staden blir därmed den första stora i USA att göra sig av med samtliga fossila innehav, drygt 41 miljarder kronor.

– New York står upp för framtida generationer genom att bli den första stora stad i USA som rensar pensionsfonder från fossila bränslen, säger borgmästaren Bill de Blasio enligt The Guardian.

”Tar striden” med storbolagen

Beslutet offentliggjordes på onsdagen av Bill de Blasio, som också meddelar att man därtill tänker stämma fem stora olje- och gasjättar för deras bidrag till den globala uppvärmningen.

– Vi tar striden direkt till dem som känt till konsekvenserna och medvetet misslett allmänheten för att skydda sina vinster, säger de Blasio.

Det är bolagen BP, Chevron, ConocoPhilips, ExxonMobil och Shell som tillsammans krävs på miljarder i skadestånd.

Stämningarna uppges syfta till att skydda invånarna i New York – och planeten – från klimatförändringar som kan uppstå i framtiden.

På sociala medier gör borgmästarens stab en stor sak av beskedet, och twittrar bland annat ut en bild på den ikoniska New York-byggnaden Empire state building, upplyst i grönt.

New York stads officiella twitterkonto delade på onsdagen en bild på Empire state buildning upplyst i grönt med hashtaggen #DivestNY. Så kallad divestering har blivit en trend, och innebär att sluta investera i det som ur klimathänseende är negativt. Foto: Skärmdump Twitter @NYCMayorsOffice

Den amerikanska miljörörelsen jublar åt beskedet. Bland dessa skådespelaren och miljökämpen Leonardo Dicaprio och Naomi Klein, författare, klimataktivist och styrelseledamot i miljöorganisationen 350.org.

– New York uppmanar inte bara till att ta bort pengarna utan även att kräva att företagen som tjänar pengar på att förstöra vår planet betalar för röran de ställt till med, säger Klein i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.