New York Times: Enorma mineraltillgångar i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Nyupptäckta mineralfyndigheter i Afghanistan värderas till omkring en biljon (tusen miljarder) dollar, vilket motsvarar närmare åtta biljoner svenska kronor.

Det är i en artikel i New York Times från söndagen som upptäckten presenteras.

Fyndigheten ska vara långt större än någon man tidigare upptäckt och dess beräknade värde skulle kunna förändra den afghanska ekonomin i grunden.

Den fram till nu okända fyndigheten består av järn, koppar, kobolt, guld och viktiga industrimetaller som litium. Antalet metaller i fyndigheten som är viktiga för den moderna industrin är så många och mängderna så stora att Afghanistan skulle kunna utvecklas till ett av världens viktigaste mineralutvinningsområden.

Den enorma mängden mineraltillgångar upptäcktes av ett litet team bestående av Pentagon-tjänstemän och amerikanska geologer. Den afghanska regeringen och president Hamid Karzai har helt nyligen blivit informerade, enligt amerikanska statstjänstemän.

Enormt värde

Även om det kan ta många år att helt utveckla gruvindustrin är potentialen så stor att representanter för gruvindustrin bedömer att landet kan dra till sig stora investeringar redan innan mineralerna genererar vinst. Det skulle i sin tur skapa arbetstillfällen med andra positiva effekter som följd.

Värdet på de nyligen upptäckta fyndigheterna är enormt när det sätts i relation till den befintliga krigsdrabbade afghanska ekonomin. Afghanistans ekonomi är i dag starkt beroende av opiumproduktion och narkotikahandel liksom bistånd från västvärlden.

Det här kommer att bli ryggraden i den afghanska ekonomin, sade Jalil Jumriany, rådgivare till den afghanska gruvministern, enligt New York Times.

Magnus Rönnlid

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.