Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minst 16 personer dödades när en robot slog ned vid en marknad i den ukrainska staden Kostiantynivka. Foto: Suspilne

New York Times: Ukraina kan ha beskjutit ukrainsk stad av misstag

Uppdaterad
Publicerad

Den dödliga attacken mot Kostiantynivka 6 september kan ha orsakats av en ukrainsk robot som av misstag slog ned i staden, rapporterar New York Times.

Ukraina och Ryssland har beskyllt varandra för attacken. Men tidningen New York Times skriver nu att att bland annat splitterskador pekar på att roboten kan ha avfyrats av Ukraina

Tidningens reportrar har besökt gatan där explosionen skedde, och med hjälp av en expert på sprängämnen analyserat nedslagsplatsen. Enligt tidningen indikerar en krater och splitterskador på omkringliggande byggnader att roboten slog ned från nordväst och därför skjutits upp från ukrainskkontrollerat område.

Omdebatterad övervakningsfilm

Man har också analyserat en övervakningsfilm, där den inkommande roboten ser ut att speglas på två parkerade bilar. Roboten ser ut att slå ned mot marknaden från nordväst – samma riktning som flera vittnen tittar mot innan explosionen.

SVT har tidigare kunnat slå fast att filmen är ett ofullständigt bevis eftersom spegelbilden även kan ha orsakats om roboten slagit ned rakt uppifrån eller från en brant vinkel från sydöst. Enligt Hans Liwång, docent i militärteknik vid Försvarshögskolan, utgör inte heller nedslagsriktningen något bevis för vem som är ansvarig. Robotar kan byta kurs innan ett mål träffas.

Nya fynd stärker teori om ukrainsk attack

Men NYT lyfter även andra uppgifter som pekar på att det kan ha varit en ukrainsk robot. Samma dag som attacken var tidningens reportrar på plats i Druzhivka, cirka 16 kilometer nordväst om Kostiantynivka. Några minuter innan explosionen hörde tidningens reportrar ljudet av två robotar som sköts iväg – först klockan 14 och sen några minuter därefter. Även lokala vittnesmål och Telegramchattar, som tidningen tagit del av, styrker uppgifterna. Roboten slog ner i Kostiantynivka fyra minuter senare.

Enligt ett vittne avfyrades en robot från en luftvärnspostering i byns utkanter. På platsen hittade NYT färska spår av militär aktivitet och brännmärken i marken som kan ha orsakats av markbaserade luftförsvarssystem.

Fragment från nedslagsplatsen

Fragment från roboten som slagit ned i omkringliggande byggnader pekar på att roboten som användes var en luftvärnsrobot av typ 9M38. Den har en räckvidd på 27 kilometer och avfyras från det markbaserade luftförssvarssytemet Buk, som både Ryssland och Ukraina har tillgång till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet