Ett barn får vaccin mot polio i Kandahar, Afghanistan, ett av två länder i världen där sjukdomen fortfarande är endemisk. Pakistan är det andra landet. Foto: TT

New York utlyser nödläge efter spår av poliovirus

Uppdaterad
Publicerad

Delstaten New Yorks guvernör har utlyst nödläge efter att spår av poliovirus hittats i avloppsvattnet. Nyligen bekräftades det första fallet av polio på tio år i landet – ett virus som kan leda till förlamning och död.

Polio har ansetts utrotat i USA sedan 1979, men sedan april i år har lokala myndigheter hittat spår av viruset i avloppsvattnet, rapporterar AFP. Nödläget innebär att arbetet med vaccinering kan trappas upp och målet är en vaccinationsgrad på 90 procent istället för dagens 79 procent, enligt BBC.

– Med polio kan vi helt enkelt inte chansa. Jag råder New York-borna att inte ta några risker något över huvud taget, säger New Yorks hälsokommissionär Mary Bassett i ett uttalande enligt The New York Times.

Myndigheterna tror att mannen i Rockland County – som blev förlamad av sjukdomen – kan ha smittats av någon som fått levande vaccin. I USA, liksom i Sverige, ges vaccinet i injektioner men i vissa länder droppas levande vaccin i munnen på barn. I sällsynta fall kan det försvagade viruset mutera och bli smittsamt.

Kan spridas i Europa

I juni hittade även den brittiska hälsovårdsmyndigheten rester av poliovirus i Londons avloppsvatten, vilket har fått EU:s smittskyddsmyndighet ECDC att reagera. Myndigheten varnar nu för att sjukdomen, som varit utrotad i hela Europa sedan 2002, ska komma tillbaka. Länder uppmanas att se över sin vaccintäckning och vid behov höja den.

Sjukdomen, som också kallas barnförlamning, har tidigare legat bakom otaliga fall av död, förlamning och livslånga funktionsnedsättningar, framför allt i fattigare länder. 

I Sverige inleddes massvaccination mot polio 1957 och det sista inhemska fallet rapporterades 1977. Sedan 1965 ingår poliovaccin i det allmänna barnvaccinationsprogrammet.  

Fakta: Polioviruset

Polio är en smittsam infektionssjukdom. De flesta som smittas utvecklar inga symtom, medan andra får influensaliknande besvär, kräkningar och feber.

För runt 0,02 procent av de smittade orsakar viruset inflammation i ryggmärgen, och därefter permanent förlamning av kroppsdelar som armar eller ben. Sjukdomen är dödlig när andningsorganen förlamas.

Poliovaccin finns i två varianter. Inaktiverat vaccin (IPV), som används i bland annat Sverige, består av avdödade viruspartiklar och ges som injektion. I stora delar av världen används dock ett levande vaccin som består av försvagade poliovirusstammar (OPV). Det ges i form av orala droppar, vilket är billigare och mer praktiskt.

I mycket sällsynta fall kan OPV-vaccinet utvecklas till ett aktivt virus – vaccinderiverad polio (VDPV). Det sker bara i områden där väldigt få är vaccinerade, där viruset kan cirkulera och ges tid till att mutera. I oktober 2019 hade 88 fall av vaccinderiverad polio, som sprids i mindre grad än det ursprungliga viruset, upptäckts världen över.

För att undvika vaccinderiverad polio har bland annat WHO förespråkat en gradvis utfasning av OPV-vaccinet.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.