New Yorks guvernör, Andrew Cuomo, meddelar att han avgår om 14 dagar. Foto: Richard Drew

New Yorks guvernör avgår efter anklagelser om sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

New Yorks guvernör Andrew Cuomo avgår efter att flera kvinnor anklagat honom för sexuella trakasserier.

Han kommer att ersättas av viceguvernören Kathy Hochul, som blir den första kvinnan på posten.

Delstaten New York i USA släppte i förra veckan en justitierapport där ett elva kvinnor vittnade om hur de blivit sexuellt trakasserade av den demokratiske guvernören. En av kvinnorna har även polisanmält honom.

Andrew Cuomo har själv nekat till anklagelserna men i talet där han meddelade sin avgång medgav han att han varit ”för familjär” med människor. Han bad även om ursäkt till kvinnorna som uppfattat hans handlingar som kränkande.

Ersätts av Kathy Hochul

Efter att rapporten om sexuella trakasserier offentliggjordes har president Joe Biden, representanthusets talman Nancy Pelosi och två tredjedelar av New Yorks senatorer vänt sig emot Coumo och uppmanat honom att avgå.

Den 63-årige Cuomo har tjänstgjort som New Yorks guvernör sedan 2011 och flera gånger omnämnts som en potentiell presidentkandidat för Demokraterna. Han kommer att ersättas av viceguvernören Kathy Hochul, som blir den första kvinnan på posten och kommer att sitta till mandatperiodens slut i december 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.