Foto: Reuters / Eduardo Munoz

Pressad Maduro gjorde oväntat besök på FN-mötet

Uppdaterad
Publicerad

Venezuelas President Nicolás Maduro kom till FN:s generalförsamling på något av en överraskningsvisit. Han sade sig vara villig att träffa Donald Trump trots de hårda ord som riktats från den amerikanske presidenten de senaste dagarna.

Inför att president Donald Trump deltog i FN:s säkerhetsråds möte på onsdagen var han hård i tonen och uttalade vad som skulle kunna tolkas som hot om en militär intervention i Venezuela. Landets ledare Nicolás Maduro anklagas för vanstyre och det säger sig Donald Trump vilja ta itu med.

– Samtliga möjligheter övervägs, alla...  kraftfulla och mindre kraftfulla...  och då vet ni vad jag menar med kraftfulla, sade USA:s president.

Villig att prata

Det var något oväntat som Maduro, som tidigare sagt sig vara tveksam till att över huvud taget delta i FN-mötet på grund av risken för mordförsök, dök upp i New York på onsdagen.

– USA vill bara fortsätta att ge order till världen som om den var deras egendom, sade han inför generalförsamlingen men uppgav samtidigt att han var villig att prata med USA om ”vad än den amerikanska regeringen vill prata om”.

Men i nuläget finns inget möte planerat länderna emellan.

Anklagas av sex länder

När Venezuela sjunkit djupare ned i kris och ekonomisk hyperinflation har motståndet växt mot den hårdföre vänsterpresidenten Nicolas Maduro. Och tidigare i veckan införde USA nya sanktioner mot den styrande kärnan, bland andra försvarsministern och vicepresidenten.

Men det är inte de enda aktionerna som tas mot landet just nu.

Bara timmar innan Maduro framträdde i FN skickade regeringarna i Peru, Argentina, Chile, Colombia, Paraguay och Kanada ett brev till den internationella brottmålsdomstolen i Haag där de anklagar den venezuelanska regeringen för att ha begått övergrepp mot sitt eget folk, bland annat i form av mord och tortyr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet