Tyske Niels Högel dömdes under torsdagen för 85 fall av mord. Foto: Mohssen Assanimoghaddam / DPA / TT

Tyske sjuksköterskan döms till livstids fängelse för 85 mord

Uppdaterad
Publicerad

Den tyske sjuksköterskan Niels Högel döms till livstids fängelse för 85 mord, rapporterar nyhetsbyrån AFP. I flera år dödade han patienter när han tjänstgjorde på sjukhus. Fallet med seriemördaren Högel har chockat Tyskland.

När Niels Högel började arbeta på sjukhuset i Oldenburg i den tyska delstaten Niedersachsen hade kliniken gott rykte. Men med tiden började saker inträffa som fick människor att fundera. 

Allt fler av Högels kollegor undvek att jobba med honom. Anledningen var att patienter dog under hans arbetspass.

Nekar inte

Syftet med rättegången som nu avslutats har varit att bringa klarhet i frågan om Niels Högel är Tysklands värsta seriemördare under efterkrigstiden. Han är redan tidigare dömd till fängelse för mord och mordförsök. 

Men med tiden har utredningen fortsatt att svälla. Alltfler anklagelser har strömmat in.

På en fråga från åklagaren om det stämmer att han mördat 100 patienter blev svaret kort: 

– Ja, svarade Niels Högel utan att tveka.

200 offer

Utredarna tror att det i själva verket kan röra sig om över 200 offer mellan åren 2000 och 2005. Eftersom många kremerades strax efter att de dött är det omöjligt att utreda.

Det är en märklig förklaring Niels Högel ger till alla mord han begått. 

Ganska snart efter att han började på sjukhuset i Oldenburg fick han problem med alkohol till följd av en allt djupare depression.

Ville imponera

Niels Högel har berättat att han började injicera höga doser läkemedel i patienter för att orsaka hjärtsvikt och cirkulationskollaps.

Syftet var, enligt Högel själv, att han skulle rädda patienterna för att imponera på sina kollegor. 

Men han lyckades sällan rädda någon.

Anmälde inte

Patienter dog i en omfattning som gjorde att sjukhuset till slut erbjöd honom att avsluta sin anställning med goda vitsord. Istället för att polisanmäla ville sjukhuset bara bli av med honom.

Niels Högel slutade och fick jobb på ett sjukhus i grannstaden Delmenhorst. Men snart började patienter dö där också. 

Det slutade inte förrän 2005, då Niels Högel greps på bar gärning.

En gåta

Niels Högel framstår som en gåta. Å ena sidan beskrivs han som en trevlig kollega, som haft en okomplicerad uppväxt. Den andra bilden av Niels Högel är en kallblodig mördare som inte tycks ha sett sina offer som människor.

Under en tidigare rättegång bad han om ursäkt, men han tycks själv ha svårt att förstå vad han gjort. 

– Jag är nu helt övertygad om att jag är skyldig alla anhöriga en förklaring. Jag är uppriktigt ledsen.

Fakta: Niels Högel

  • Niels Högel föddes den 30 december 1972 i den tyska kuststaden Wilhelmshaven. Vid 16 års ålder började han praktisera på sjukhuset i hemstaden.
  • Åklagare menar att Högel drevs av fåfänga – men också av tristess. En psykolog som har undersökt Högel menar att dödandet aldrig var målet och att han upplevde tillfredsställelse av att lyckas återuppliva en patient.
  • Valet av offer tycks vara helt slumpmässigt och omfattar människor mellan 34 och 96 år.

Källa: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.