Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås om Nigers beslut att sparka ut den amerikanska militären ur landet. Foto: SVT/TT/AFP

Niger drar tillbaka militär överenskommelse med USA

Publicerad

Med omedelbar verkar vill juntan i Niger häva avtalet med USA som tillåter amerikansk militär och civila i landet. Beskedet kommer efter missnöje med ett besök från amerikanska tjänstemän tidigare i veckan.

– Det kom som en chock för många, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås som är på plats i staden Agadez.

Amadou Abdramane är talesperson för juntan och säger att det är missnöje med att den amerikanska delegationen inte följde det diplomatiska protokollet, inte informerade om vilka som skulle komma eller ankomstdatum som ligger bakom till beslutet.

Sedan juntans maktövertagande i juli 2023 har samarbetet med franska och andra europeiska styrkor avslutats och man har i stället vänt sig till Ryssland för stöd rapporterar Reuters. Samma beslut har tagits i grannländerna Mali och Burkina Faso.

– Vi beklagar den amerikanska delegationens avsikt att neka oss att välja våra partners för att begränsa terrorismen. Vi fördömer också den nedlåtande attityden och hot om vedergällning från USA mot vår regering och vårt folk, sa Abdramane.

Juntans femte maktövertagande

Under förra året fanns drygt 1 100 amerikanska soldater på plats i Niger. Från två olika baser har man riktat in sig på att bekämpa Islamiska staten och al-Qaida-relaterade rörelser.

Abradame hävdar nu att den militära närvaron varit olaglig och påtvingad.

Niger är ett västafrikanskt land som plågats av både fattigdom och islamistisk terrorism. När militären tog makten över landet i juni 2023 var det för femte gången. Det fick det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas att hota med att ingripa militärt och flera länder att införa sanktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.