Nio avrättade i Gambia

Uppdaterad
Publicerad

Gambia har avrättat nio dödsdömda efter att president Yahya Jammeh deklarerat att han ska se till att landets samtliga 47 dödsdomar verkställs, uppger Amnesty.

I ett tv-sänt tal tidigare i veckan sa presidenten till folket att ”avskyvärda handlingar” som droganvändning och homosexualitet inte kommer att accepteras, skriver France24.

Jammeh tillade att brott som mord, terrorism och annan omstörtande verksamhet riktad mot staten eller folket inte heller kommer att tolereras.

Avrättningarna har börjat

Nu har avrättningarna alltså börjat.

”Amnesty har fått trovärdiga rapporter om att nio personer avrättades i torsdags kväll i Gambia och att fler personer hotas av avrättning de närmaste dagarna”, skriver organisationen i ett pressmeddelande på fredagen.

”Låter inte folket hållas gisslan”

”Innan mitten av nästa månad, kommer alla dödsdomar utfärdas till punkt och pricka, det finns inte en chans att min regering låter 99 procent av folket hållas gisslan av kriminella,” sa Jammeh i det TV-sända talet.

Minst 47 människor ska avrättas

Även om han inte gav någon specifik siffra på hur många fångar det handlar om, erfar AFP att det kan handla om 47 människor, som dömts sedan juli 2010. Rättsliga källor säger dock att siffran är ännu högre.

”Alla straff föreskrivna i lagen kommer att upprätthållas i landet för att kriminella ska få det straff det förtjänar”, sa Jammeh, enligt France24.

Jammeh tog makten i en militärkupp 1994.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.