Ehsanulla Safi förlorade sin fru och sina fyra barn i Egeiska havet. Foto: SVT/Elin Larsson

Nio barn dog i båtolycka – kustbevakning anklagas

Uppdaterad
Publicerad

Ehsanullah Safi förlorade sin fru och sina fyra barn i Egeiska havet. Nu anklagas grekiska kustbevakningen för att ha orsakat tolv flyktingars död.

– Jag önskar att jag hade dött istället för barnen,  säger afghanske Ehsanullah Safi när SVT träffar honom efter en minnesceremoni i en moské i Peristeri utanför Aten. Ceremonin hedrade de 12 människor som han delade båt med på sin väg in i Europa, och som då miste livet.

Det var sent i söndags kväll, för en vecka sedan,  som den lilla träbåten lämnade Turkiet mot den grekiska övärlden. 28 syrianer och afghaner var ombord, varav tio små barn.

Motorn stannade 100 meter från land

I närheten av ön Farmakonisi fick de motorproblem.

– Vi hade 100 meter kvar till stranden när motorn slutade fungera. Efter några minuter kom kustbevakningen och började cirkulera runt oss i sin båt. De band ett rep i båten och transporterade oss mot Turkiet igen i väldigt hög fart, berättar Ehsanullah Safi.

Flera av de överlevande uppger att båten började ta in vatten och att de skrek till den grekiska kustbevakningen att stanna, men att de struntade i deras rop.

–Vi hade tio barn ombord och vi höll upp ett litet barn, titta vi har barn ombord, stanna, ropade vi, men de svarade bara elakt tillbaka på engelska, säger Ehsanullah Safi.

Efter en våldsam färd i mycket hög fart sjönk migranternas båt och 16 av dem lyckades ta sig upp i kustbevakningens båt. Nio barn och två kvinnor blev kvar i träbåtens hytt och dränktes, däribland Ehsanullah Safis fru och hans fyra barn. En tredje kvinna uppges ha dött när hon försökte ta sig ombord på kustbevakningens båt.

2000 deltog i manifestation

Igår, på lördagen, hölls en manifestation utanför det grekiska parlamentet i Aten för offren, där omkring 2 000 personer deltog. Fyra av de överlevande berättade om händelsen,  som fått flera människorättsorganisationer att reagera kraftigt. FN:s flyktingorgan UNHCR kräver nu en oberoende utredning.

– Det är självklart en fruktansvärd och omänsklig händelse för familjerna. Det vi frågar oss är hur detta kunde ske – hur kan en båt kapsejsa när den bogseras av kustbevakningen? säger Ketty Kehayioylou, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR i Aten till SVT.

Anklagas för att trycka tillbaka flyktingar

Att en nation fysiskt tvingar tillbaka båtar med flyktingar ut från sitt eget territorium är en metod som kallas ”push backs” och som FN tidigare kritiserat den grekiska regeringen för. I november krävde UNHCR att de grekiska myndigheterna ska utreda 23 fall av misstänkta ”push backs”, men ännu har inget officiellt svar kommit.

– Vi har många vittnesmål från flyktingar som säger att polis och kustbevakning tvingat tillbaka dem när de nått Grekland, och om det är sant måste det stoppas omedelbart. Fokus måste ändras från att skydda gränser till att skydda liv, säger Ketty Kehayioylou, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR.

Hårdbevakad landgräns

Målet för Ehsanullah Safi var att söka asyl i Sverige. Det enda möjliga sättet för honom och majoriteten av människor på flykt, är att på egen hand ta sig till det land man vill söka skydd i. Men med en allt hårdare bevakning, bland annat ett 12.5 kilometer långt stängsel mellan Grekland och Turkiet, tar flyktingarna allt farligare vägar och nu kommer fler och fler via Egeiska havet.

– Före stängslet kom 400 invandrare per dag. Under hela 2013 kom lika många totalt, så vi har lyckats reducera migrationsströmmarna den vägen, säger Siritoudis Paschalis, direktör för polisen i Orestiada.

Den grekiska regeringen förnekar uppgifterna om att de skulle ha försökt bogsera tillbaka flyktingarna. Istället uppger de att de som räddades var tacksamma och nöjda med myndigheternas beteende. De har inte kommenterat UNHCR:s krav på en oboeroende granskning.

Men Ehsanullah Safis och de andra överlevandes tårar och sorg vittnar om att de varit med om en regelrätt tragedi vid sin kontakt med grekiskt territorium.

– De behandlade oss inte ens som djur, säger Ehsanullah Safi, djur behandlas med mer respekt än vi gjorde där ute på vattnet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.