Nio platser att besöka – innan de försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Från Galapagos till Döda havet – här är nio platser man inte ska skjuta på att besöka. Klimatförändringar och människors framfart håller på att förstöra platserna för alltid.

I Venedig har de startat ett projekt för att hindra översvämningar från att dränka staden. I Betlehem har de inlett en nödvändig restaurering av Födelsekyrkan. Men det finns många fantastiska platser på jorden som håller på att försvinna, skriver The Sydney Morning Herald.

Här är nio att besöka – illa kvickt.

  1. Galapagos-öarna: Här fann Darwin bevis för evolutionsteorin. Men öarna håller snabbt på att förändras då en blomstrande turistindustri drabbar områdets natur hårt. Darwins finkar är exempelvis nu bara drygt hundra till antalet.
  2. Mekongs flodsystem, Kina/Laos/Vietnam/Kambodja: Dammbyggen stör vattenflödet som reglerar områdets ekosystem, vilket får stora konsekvenser. Värst drabbat är Tonle Sap i Kambodja.
  3. Vandringsleder i bergsmassivet Annapurna, Nepal: En favorit bland trekkare som i dag hotas av ett massivt vägsystem.
  4. Havanna, Kuba: Den kubanska huvudstaden, med sina pittoreska kolonialbyggnader och gamla pastellfärgade amerikanska bilar är snabbt på väg att förändras i takt med att USA lättar på sin blockad. Redan har moderna bilar börjat rulla på stadens gator.
  5. Okavangodeltat, Botswana: Afrikansk vildmarksskatt där en mosaik av sjöar, laguner och kanaler omges av Kalahariöknen. Nu kommer rapporter om att upp till 90 procent av områdets vilddjur har försvunnit och att deltat nu hotas av torka, bränder och tjuvjakt.
  6. Döda havet, Jordanien/Israel/Palestina: Saltsjön har krympt med mer än 30 procent de senaste 40 åren. Vattennivån har sjunkit med 25 meter och fortsätter att sjunka med mer än en meter årligen. I nuvarande takt kommer Döda havet vara en saltöken år 2050.
  7. Cinque Terre, Italien: Den tolv kilometer långa paradisiska kuststräckan rymmer fem små fiskebyar och vackra terrasserande vinodlingar, och står på Unescos världsarvslista. Vinodlingarna är dock snart ett minne blott, då lantbrukarna sadlat om och i dag jobbar med turism. Terrasserna är i sådant dåligt skick att jordskred hotar byarna och vandrare skadats av fallande stenblock.
  8. Machu Picchu, Peru: Den historiska bergstaden är hårt ansatt av turister, och trots att de på Unescos inrådan infört en maxgräns på 2.500 turister om dagen håller vägar och stigar på att rasa samman.
  9. Tsukijis fiskmarknad, Tokyo: Världens största fiskmarknad, stor som 43 fotbollsplaner, ska flyttas till en modern, luftkonditionerad byggnad, och i och med flytten befaras charmen med jättemarknaden försvinna.               

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer