Skidorten Contamines-Montjoie ligger i de franska Alperna, nära Mont Blanc. Foto: TT

Nioåring med covid-19 träffade 172 personer – ingen smittades

Uppdaterad
Publicerad

En 9-årig pojke som smittades av coronaviruset i franska Alperna förde inte smittan vidare – trots att han kom i kontakt med över 170 personer, enligt en utredning. Det indikerar att barn inte för viruset vidare i lika stor utsträckning som vuxna. 

En sammanställning av vetenskapliga studier från Kina, Italien och USA på nästan 100 000 smittade har tidigare visat att bara mellan en och fem procent av de som blir sjuka i covid-19 är barn.  

Nu visar en ny utredning, från franska hälsomyndigheten, att en smittad 9-åring inte förde smittan vidare till vare sig sina syskon eller någon annan, trots att han träffat 172 personer. Det skriver The Guardian.

Coronapandemin

Pojken ingick i den grupp som blev smittade av en brittisk affärsman som beskrivits som en “superspridare” i en fjällstuga i franska Alperna. De flesta andra i gruppen som kom i kontakt med affärsmannen smittades också av coronaviruset.

De brittiska medborgarna befann sig i skidorten Les Contamines-Montjoie när de blev smittade och insjuknade.

Syskonen smittades med andra virus

Nioåringen hade bara milda symptom och tester visade att virusnivåerna i hans kropp knappt var märkbara, vilket tros vara anledningen till att han inte förde smittan vidare.  

Utöver coronaviruset hade pojken influensa och ett vanligt förkylningsvirus. Hans syskon smittades av influensan och förkylningen, men de fick aldrig covid-19. 

Forskare som har gått igenom utredningen tror att barn inte för viruset vidare i lika stor utsträckning som vuxna eftersom de har mildare symptom vanligtvis. I studien som publicerats i Clinical Infectious Diseases  skriver de att “det faktum att ett infekterat barn inte överförde sjukdomen trots nära interaktioner i skolorna antyder potentiellt olika överföringsdynamik hos barn”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet