Maria Ressa tilldelades Nobels fredspris 2021. Foto: TT

Nobelpristagaren kan stoppas från att delta i prisceremonin

Uppdaterad
Publicerad

Nobelfredspristagaren och journalisten Maria Ressa från Filippinerna kan hindras från att resa till Oslo för att delta i prisutdelningen. Enligt hennes egen tidning har åklagare bett landets rättsväsende att belägga henne med reseförbud.

Maria Ressa befinner sig för närvarande i USA, enligt tidningen Rappler där hon är chefsredaktör. Hon är sedan tidigare dömd för förtal i Filippinerna, en internationellt kritiserad dom som överklagats.

Hon är för närvarande fri med hjälp av borgen i sin väntan på att få sin sak prövad igen. På grund av detta tvingades hon att inför resan till USA ansöka om resetillstånd, som beviljades.

Åklagare vill sätta stopp

Hon har i efterhand bett om att få sin resplan förändrad och förlängd så att hon kan resa direkt från USA till Nobelprisceremonin i Norge. Men det vill inte en åklagare i hennes hemland.

”Hennes återkommande kritik av Filippinerna rättsprocesser utomlands visar hennes brist på respekt för rättssystemet, vilket i sin tur gör henne flyktbenägen” skriver advokaten i sitt klagomål till rätten och fortsätter:

”Vi är medvetna om att Nobels fredspris är ett prestigefyllt pris som delas ut till personer som anses ha åstadkommit mänsklighetens största gärningar. Men, det hävdas med respekt att Ressa inte har lagt fram några övertygande argument och/eller bevis som bevisar nödvändigheten och brådskan av hennes resa till Oslo, Norge.”

Avvisar åklagarens påstående

Maria Ressa nekar till åklagarens påståenden via sina advokater, skriver tidningen The Philippine Star.

Enligt henne är anklagelserna om att hon skulle vilja fly grundlösa och ”farliga”.

”Om Ressa skulle bli nekad tillstånd att resa så är det uppenbart att beslutet skulle få internationell uppmärksamhet vilket allvarligt skulle skada Filippinernas intressen internationellt. Detta är en relevant faktor för domstolen att överväga.” skriver Ressa i sitt svar.

Maria Ressa är känd förespråkare för yttrandefrihet och en kritiker av Filippinernas president Rodrigo Duterte.

Nobelinstitutet avvaktande

Det norska Nobelinstitutet påpekar i ett mejl till SVT Nyheter att det ännu inte är avgjort om Maria Ressa kan resa till Norge eller ej. Ordförande Berit Reiss-Andersen skriver samtidigt att hon ser mycket negativt på sådana reserestriktioner överlag.

”Det är en skam för en nation att inte tillåta sina medborgare att resa till Oslo för att ta emot Nobels fredspris.” skriver hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här tillkännages vilka som får årets Nobels fredspris Foto: Alexander Zemlianichenko, Rolex Dela Pena

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer