Nobelpristagaren Doktor Denis Mukwege kandiderar i presidentvalet i Kongo-Kinshasa i december. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Nobelpristagaren Denis Mukwege kandiderar till president i Kongo-Kinshasa

Uppdaterad
Publicerad

Den kongolesiske läkaren Doktor Denis Mukwege, 2018 års Nobels fredspristagare, kandiderar i presidentvalet i Demokratiska republiken Kongo i december.

Valet som äger rum den 20 december 2023 i Demokratiska republiken Kongo, även kallat Kongo-Kinshasa, är det första valet Denis Mukwege kandiderar i.

”Rädda mitt hemland”

Att ställa upp i presidentvalet sägs vara något som Denis Mukwege har övervägt i flera månader men beskedet om att han kandiderar kom i ”sista minuten”.

”Jag tänker inte vänta till 2028. Jag gör det inte av intresse eller för makt, utan för att rädda mitt hemland. Imorgon är det för sent, jag går nu”, sa han under en pressträff i samband med beskedet.

Denis Mukwege tilldelades Nobels fredspris 2018 tillsammans med Nadia Murad för sitt arbete mot sexuellt våld i de oroliga östra delarna av Kongo-Kinshasa.

”Kan bli tufft”

– Det kan bli tufft för honom att vinna, även om han har starkt stöd i de östra delarna av landet och av frikyrkorna. Om han vinner kommer han att tvingas ta sig an ett mycket korrupt system, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.