Golden rice och vanligt ris. Foto: WikicommonsVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nobelpristagare attackerar Greenpeace: ”Sluta kritisera GMO-mat”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöorganisationen Greenpeace och deras kampanj mot genmodifierad mat utsätter människor i fattiga länder för fara, skriver över hundra nobelpristagare i ett öppet brev där de uppmanar Greenpeace att stoppa kampanjen.

– Hur många människor måste dö innan vi betraktar detta som ett brott mot mänskligheten? skriver nobelpristagarna, som anser att Greenpeace gång på gång har förnekat vetenskapliga rön och förvrängt fakta om nyttan med GMO-mat.

Det mycket uppmärksammade brevet publicerades tidigare i veckan och har undertecknats av pristagare i medicin, kemi, fysik, litteratur och ekonomi.

Det är framförallt Greenpeaces motstånd mot den genmodifierade rissorten ”golden rice” som upprör. Riset har modifierats genetiskt till att innehålla betakaroten, som kroppen omvandlar till A-vitamin.

Vitaminbrist stort problem

Över 250 miljoner barn i världen lider av A-vitaminbrist vilket orsakar stora hälsoproblem och mottaglighet för en rad sjukdomar.  Mellan 250.000 och 500.000 barn förlorar synen varje år på grund av A-vitaminbrist. Hälften av barnen dör inom ett år efter att ha blivit blinda.

”Golden rice” har tagits fram av forskare som ett sätt att motverka A-vitaminbristen i världen, men grödan har kritiserats hårt av Greenpeace för att vara ett hot mot hälsa, miljö och världens ekonomi. 

Det håller inte nobelpristagarna med om.

GMO-mat säker

Vetenskapliga institutioner och hälsomyndigheter världen över har vid upprepade tillfällen konstaterat att genmodifierade grödor och mat visat sig lika säkra, om inte säkrare, än traditionellt producerade produkter.

Det finns inte ett enda dokumenterat fall där människor eller djur farit illa av att äta GMO-mat och dess miljöpåverkan har gång på gång visat sig vara liten, skriver nobelpristagarna i brevet, där de uppmanar FN och världen regeringar att sätta press på Greenpeace att upphöra med kampanjen både mot ”golden rice” och genmodifierad mat i allmänhet.

Lösningen ekologisk mat

Miljöorganisationen har bemött kritiken i ett pressmeddelande och anser inte att de eller någon annan skulle ha stoppat utvecklingen av ”golden rice”, som beskrivs som ”en misslyckad produkt vars betydelse överdrivits av företag för att bana väg för andra genmodifierade produkter”. 

– Den enda lösningen på undernäring är en varierad, hälsosam kost och att förse människor med ekologiskt producerad mat, säger Wilhelmina Pelegrina från Greenpeace.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer