Spökstaden Varosha öppnar – därför får agerandet kritik från hela världen

Uppdaterad
Publicerad

Varosha på nordöstra Cypern, inte långt från charterfavoriten Ayia Napa, var en av världens populäraste turistdestinationer tills Turkiets invasion 1974. Sedan dess har platsen varit öde och avspärrad men nu vill Nordcypern öppna upp platsen för turister igen. Problemet är att det går emot flera av FN:s beslut i området.

Under torsdagen öppnade turkisk militär upp området för besökare, samtidigt som många grek-cyprioter samlats för att protestera mot agerandet. Varosha är ett öppet sår för många på Cypern efter Cypernkrisen 1974 då ön delades upp i en grek-cypriotisk del och en turk-cypriotisk del. När striderna var över stängslades staden in och platsen blev förbjuden att besöka. Anledningen är en resolution från FN:s säkerhetsråd, att endast de som tidigare bott i Varosha ska få bosätta sig i området igen.

Den politiska situationen mellan Grekland och Turkiet är sedan innan spänd, och nu oroar sig många att detta ska eskalera situationen ytterligare. FN, EU och utrikesministrar från bland annat Grekland och Ryssland har fördömt beslutet.

Det senaste försöket att återförena de två delarna av Cypern kollapsade 2017, och upptäckten av naturtillgångar utanför Cyperns kust har försvårat försöken till nya samtal.

Cypernkrisen – År för år

  • 1960 lämnade Storbritannien Cypern till Grekland och Turkiet och Cypern blir en självständig stat.
  • 1964 är den första FN styrkan på plats för att förhindra strider mellan grekcyprioter och turkcyprioter. Landet är delat längs en ”grön linje” som FN:s säkerhetsstyrkor patrullerar.
  • 1974 invaderas Cypern av Turkiet som ett svar på en tidigare statskupp på ön.
  • 1983 utropar sig Norra Cyperns Turkiska Republik som självständigt. Turkiet är det enda land som erkänner staten.
  • Sedan 2003 är det möjligt för människor från båda sidor av Cypern att korsa gränsen och besöka sina gamla hem.
  • 2004 hålls folkomröstning om en plan för återförening av Cypern. 65 procent av turkcyprioterna säger ja men endast 24 procent av grekcyprioterna. Sedan dess har flera försök till återförening misslyckats.
  • 2004 blir Cypern medlem i EU  trots att ön i praktiken är delad. EU-rätten tillämpas emellertid inte i de delar av ön där Republiken Cypern inte utövar någon kontroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.