Danska finansinspektionen har anmält Nordea till dansk polis, där banken nu är en del av den stora utredningen som fortfarande pågår. Foto: Arkivbild: TT

Nordea i ännu en härva med penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

Banken Nordea dras nu in Danmarks största härva av penningtvätt.

I dag avslöjar danska TV2 att Nordea ska ha levererat hundratals miljoner i 500-eurosedlar till växlingskontor som drivits av kriminella i Danmark.

Nordea utreds nu av polisen och anklagas för delaktighet i att hundratals miljoner hamnat i händer på kriminella. Chefer på tre växlingsbyråer har dömts till dryga fängelsestraff.

– Att hantera dessa sedlar som Nordea gjort betraktar jag som kriminellt, banken bör ha förstått vad pengarna skulle användas till, säger Jonas Hedman, Lektor på Köpenhamns handelshögskola till Danska TV2.

Varje bank måste ha väl upprättade rutiner för att motverka penningtvätt, eller kriminalitet och terrorfinansiering. Kunder ska kontrolleras och risker identifieras.

Just 500-eurosedlar är speciella; många har aldrig sett dom. Enligt en brittisk undersökning har så mycket som 90 procent av sedlarna funnits i den undre världen. De används ofta vid smuggling, trafficking, narkotikahandel, och vid terrorfinansiering. Däremot är det få turister eller affärsmän som försöker växla till sig 500-eurosedlar.

Långa fängelsestraff

Enligt det danska reportaget har Nordea levererat sedlarna till många växlingskontor. Chefer för tre växlingskontor har dömts till långa fängelsestraff för penningtvättsbrott under 2017 och 2018.

Bara till dessa tre kontoren har Nordea åren 2012-2015 levererat motsvarande en miljard danska kronor, varav 950 miljoner var i 500-eurosedlar enligt danska TV2. I utredningen anser man sig ha bevis för att minst 200 miljoner hamnat i händer på kriminella, det handlar bland annat om att tvätta narkotikapengar. En försvårande omständighet är att flera av kontoren nästan bara fått 500-eurosedlar från Nordea, enligt den danska granskningen.

Myndigheter i Danmark har sedan 2011 varnat för all användning av 500-eurosedlar, Storbritannien stoppade dom helt 2010, och Europeiska centralbankens råd beslutade 2016 att sluta ge ut sedeln av oro att den underlättar olaglig verksamhet. Men Nordea fortsatte pumpa ut sedlar på den danska marknaden till 2015.

Kastade ner två miljoner i sportbag

Danska finansinspektionen har anmält Nordea till dansk polis, där banken nu är en del av den stora utredningen som fortfarande pågår.  En viktig punkt är om banken gjort allt som krävs för att kontrollera att pengarna inte skulle användas i penningtvätt.

Danska TV2 har också intervjuat en anonym tidigare anställd på Nordeas underleverantör som själv levererat stora belopp och försökt larma när mottagarna av pengarna stod och kastade ner två miljoner i kontanter i en sportbag.

I reportaget framgår också att Nordea fick information i klartext redan 2011 om att köp och försäljning av 500-eurosedlar är en indikation att någon vill tvätta pengar från brottslighet eller terrorfinansiering, men verksamheten fortsatte år efter år.

”Vi beklagar att vi inte reagerade mer kraftfullt tidigare. Vi medger att vi gjort misstag som vi ångrar. Men vi vill understryka att Nordea har gjort kraftfulla insatser sedan dess för att motverka penningtvätt. Vi växlar ej pengar med växlingskontor sen 2016.”, säger Julie Galbo, chief risk officer på Nordea, i en kommentar till SVT Nyheter.

Nordeas huvudkontor kommenterar

”Nordea Sverige har aldrig agerat grossist vad gäller utländska sedlar gentemot andra banker eller växlingskontor.”, skriver Nordeas huvudkontor till SVT Nyheter, och säger vidare att frågan som nu utreds i Danmark är en dansk fråga och relaterad till historiska händelser.

”På Nordea tar vi vårt ansvar på stort allvar, och regelefterlevnad är högsta prioritet i banken. Sedan 2015 har vi gjort stora investeringar i nya IT-system och förbättrade processer vad gäller regelefterlevnad, och idag arbetar fler än 1500 medarbetare uteslutande med att förhindra och bekämpa ekonomisk brottslighet.”, skriver man vidare i kommentaren.

Tidigare kritik mot Nordea:

Det är inte första gången just Nordea ifrågasätts när det gäller penningtvätt och att underlätta för brottslingar.

  • 2013 fick Nordea anmärkning från Finansinspektionen och 30 miljoner i böter, för bankens bristande kontroll av sina kunder. Det handlade bland annat om vem som stod bakom konton som användes till Telias omdiskuterade mutaffärer i Uzbekistan. 
  • Nordea har också kritiserats för en rad fall där man fortsatt göra affärer med personer som står på EU:s sanktionslista, och vars tillgångar skulle vara frysta.
  • 2015 fick man 50 miljoner i böter och en varning från finansinspektionen för ”betydande systematiska brister” i att motverka penningtvätt och terrorfinansiering. Banken hade bland inte identifierat högriskkunder, som kräver extra säkerhetsåtgärder. Man talar om ”obefintliga eller undermåliga rutiner”
  • Nordea har också kritiserats efter ”Panamadokumenten” för att bankens kunder kunde göra skatteupplägg genom den beryktade firman Mossack Fonseca i Panama. Här slapp man böter eftersom Finansinspektionen ansåg att banken redan fått sanktion och böter för samma brist i rutiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.