Nordea kallar till möte om OS

Publicerad

Nordea har kallat de övriga huvudsponsorerna och SOK till ett möte om mänskliga rättigheter inför vinter-OS i Sotji som snart invigs, rapporterar Ekot.

Nordea, Vattenfall och ATG är huvudsponsorer av Sveriges olympiska kommitté (SOK). I en rapport från Swedwatch kritiserades nyligen de tre företagen och SOK för att den olympiska rörelsen saknar en policy för mänskliga rättigheter – trots att SOK framställer det som en viktig fråga för rörelsen.

– Kan vi på något vis tillsammans med SOK påverka IOK, Internationella olympiska kommittén, genom att få upp en debatt om de här frågorna? I den bästa av världar skulle den leda till att man verkligen la in mänskliga rättigheter som en aspekt när man lägger OS i framtiden, säger Tomas Björklund, sponsringschef på Nordea, till Ekot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.