Paul Givan tillhör det Demokratiska unionistpartiet (DUP) som är missnöjt med det så kallade Nordirlandsprotokollet. Foto: Paul Faith/AFP/TT

Nordirlands regeringschef avgår i protest

Uppdaterad
Publicerad

Nordirlands försteminister Paul Givan avgår i protest mot brexitavtalet.

– Våra institutioner testas ännu en gång, säger Givan vid en pressträff.

Beskedet kommer efter att en av hans ministrar försökt blockera inspektionen av varor från Storbritannien, vilket bryter mot handelsavtalet mellan Storbritannien och EU.

Regeringschefens avhopp innebär att även att vice försteminister Michelle O'Neill från det nordirländska nationalistpartiet Sinn Féin tvingas att avgå.

Paul Givan tillhör det Demokratiska unionistpartiet (DUP) som är missnöjt med det så kallade Nordirlandsprotokollet som behandlar gränsfrågor för den enda brittiska riksdel som har landgräns mot ett EU-land, det vill säga Irland.

Lösningen har retat många

Protokollet som förhandlats fram mellan EU och Storbritannien innebär bland annat att Storbritannien har gått med på att inspektera vissa varor som kommer in i Nordirland från England, Skottland och Wales. Lösningen har retat många i Nordirland, eftersom det skapar en barriär mellan riksdelen och andra delar av Storbritannien.

Partiet Sinn Féin har efter Givans avgång krävt nyval. De ordinarie valen är planerade att hållas i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.