Foto: Anthony Wallace/AFP/TT

USA kallar till krismöte om Nordkoreas robotuppskjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea avfyrade på natten mot fredagen ytterligare en ballistisk robot, som flög cirka 100 mil innan den landade utanför Japans kust, enligt Sydkoreas militär.

Nu kallar USA:s vice president Kamala Harris till ett krismöte med en rad världsledare.

För andra natten i rad utför diktaturen ett vapentest ut mot östkusten, denna gång med en långdistansrobot som flög cirka 100 mil innan den slog ned i havet. Enligt Japans försvarsminister Yasukazu Hamada hade roboten kapacitet att nå USA:s fastland.

Japans premiärminister Fumio Kishida uppgav under fredagsmorgonen att roboten misstänks ha landat i havet i Japans ekonomiska zon. Kishida sade också att robotuppskjutningen är fullkomligt oacceptabel men att det inte kommit några rapporter om att den orsakat skador på fartyg eller flyg.

Nu kallar USA:s vice president Kamala Harris till ett krismöte med ledarna för Sydkorea, Japan, Australien, Kanada och Nya Zeeland för att diskutera den senaste tidens uppskjutningar.

Nordkoreas varning

På torsdagen varnade Nordkoreas utrikesminister Choe Son Hui för att Pyongyang kommer att agera mer militärt aggressivt om USA fortsätter att stärka sitt samarbete och engagemang i regionen med Japan och Sydkorea, som i sin tur är ett svar på Nordkoreas allt mer intensiva robottestande.

Den nya uppskjutningarna kommer endast ett par dagar efter det att USA:s president Joe Biden diskuterat Nordkoreas robottester med sin kinesiske motsvarighet Xi Jinping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.