Nordkoreas ledare Kim Jong-Un uppger att landet testat ett nytt fjärrstyrt vapen. Foto: Korean Central News Agency/AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nordkorea uppger: Nytt vapen har testats

Publicerad

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har bevittnat en testskjutning av en ny form av fjärrstyrt vapen, uppger statliga KCNA.
Men det rör sig inte om kärnvapentest eller den typen av robotar som kan nå det amerikanska fastlandet.

Enligt KCNA är fördelarna med vapnet att det kan bära en kraftig stridsspets, och det speciella sätt som vapnet flyger på. Exakt vad det rör sig om för vapen är oklart, men enligt Kim Dong-Yub, expert vid universitetet Kyungnam i Seoul, rör det sig antagligen om en form av kryssningsrobot.

Han tror utifrån KCNA:s beskrivning att den kan göras om för att avfyras från vatten eller luften och både kan träffa mark-, luft- och sjömål. Han ser testningen som en signal mot USA.

– Det är en del i det, men också att sända ett internt meddelande till det nordkoreanska folket och till militären, säger Kim Dong-Yub.

”Ingen robot upptäckt”

Nordkoreaanalytikern Ankit Panda håller med om att det låter som någon form av robot, men konstaterar att det kan röra sig om ett litet pansarvärnsvapen, såväl som luftvärn eller raketartilleri.

En militär källa vid Sydkoreas försvar säger att landet inte sett något som tyder på att en robot testats.

– När Nordkorea avfyrar en robot, så upptäcks det av vår radar. Men ingen robot har upptäckts, säger källan.

Vill fortsätta samtal

Uppgifterna kommer dagen efter att fem tågvagnar setts vid atomanläggningen Yongbyon i Nordkorea, enligt den amerikanska tankesmedjan Center for Strategic and International Studies.

Koh Yu-Hwan, professor i Nordkoreastudier vid universitetet Koh Yu-hwan, säger att testet i och för sig är en missnöjessignal riktad mot USA, men att man samtidigt inte provar interkontinentala robotar visar att landet fortfarande vill ha en dialog med Washington.

– Pyongyang kan inte utföra ett kärnvapentest eller en uppskjutning av en långdistansrobot just nu utan att totalt slå i spillror vad som återstår av USA-Nordkorea-samtalen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer