Uttalandet kommer bara timmar efter att Nordkorea lät avfyra en robot mot Japanska havet. Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS/TT

Nordkoreas ledare Kim Jong Un: Vi ska bygga mer kärnvapen

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas ledare Kim Jong Un sade i ett tal på söndagen att landet ska öka produktionen av kärnvapen ”exponentiellt”. Uttalandet kommer bara timmar efter att Nordkorea lät avfyra en robot mot Japanska havet.

Statliga medier i Nordkorea rapporterar att Kim Jong Un, när han talade under det styrande Arbetarpartiets kongress som hålls i Pyonyang, uppmanar till att drastiskt stärka landets militära makt för att skydda sina nationella intressen när USA och dess allierade utövar mer militärt tryck på Nordkorea.

Kim Jong Un sade att landets produktion av kärnstridsspetsar ska öka ”exponentiellt” och man ska bygga en kraftfullare interkontinental ballistisk robot.

Han sade också att Nordkorea inom kort kommer att skjuta upp sin första militära spionsatellit.

Avfyrade robot

Uppgifterna om Kim Jong Uns tal kommer bara timmar efter att Nordkorea inlett det nya året med att på nyårsdagens morgon lokal tid avfyra en robot mot Japanska havet, enligt den sydkoreanska militären.

Och på nyårsafton avfyrades tre robotar över havet. Robottesterna blev symptomatiska för det gångna året, då spänningarna på Koreahalvön ökat.

Redan innan nyårshelgens tester hade Pyongyang genomfört fler än 70 robottester under året.

Bad om ursäkt

De senaste testerna sker samma vecka som landet flugit in drönare över Sydkorea. Det blev något av ett uppvaknande för Seoul, vars luftförsvar misslyckades med att skjuta ned någon, trots att en av drönarna nådde huvudstadens nordliga utkanter. Det ledde till att Sydkoreas militär offentligt bad om ursäkt för tillkortakommandena, något som är ovanligt.

Sydkorea svarade med att skicka in egna drönare över gränsen till norr, och utförde i veckan militärövningar som simulerar nedskjutningar av drönare. På fredagen testade Seoul en raket, som är tänkt att skjuta upp en övervakningssatellit i omloppsbana. I dag är Sydkorea beroende av amerikanska satelliter för att övervaka grannen i norr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.