Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nordkoreas största kärnkraftsanläggning Yongbyon. Foto: AP/TT

Nordkorea kan ha startat upp kärnreaktor

Publicerad

Nordkorea kan ha återstartat en kärnreaktor som tros ha producerat plutonium för kärnvapen, enligt FN:s atomenergiorgan IAEA.

Det fanns inga tecken på reaktordrift från början av december 2018 till början av juli 2021, förklarar IAEA. Men sedan början av juli 2021 har det funnits indikationer, inklusive utsläpp av kylvatten, som överensstämmer med reaktordrift.

Bedömningen delas av USA-baserade sajten 38 North, som analyserar utvecklingen i Nordkorea.

– Tajmingen framstår som lite märklig, med tanke på risken för översvämningar de kommande veckorna och månaderna, som skulle kunna påverka reaktordriften, säger chefen Jenny Town.

Försök att nå Nordkorea

IAEA-rapporten understryker den ”akuta” vikten av att upprätthålla den diplomatiska dialogen, enligt en källa nära den amerikanska regeringen.

– Vi fortsätter söka dialog med DPRK (Nordkorea) i syfte att ta upp den här aktiviteten, och hela spektrumet av frågor kopplade till kärnvapennedrustning, säger källan.

IAEA har inte släppts in i Nordkorea sedan regeringen i Pyongyang kastade ut dess inspektörer 2009. I stället sköter organet övervakningen av Nordkorea på distans, huvudsakligen via satellit.

Toppmöte med USA 2019

Vid den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns toppmöte med USA:s förre president Donald Trump i Vietnam 2019 erbjöd sig Kim att avveckla (kärnreaktorn) Yongbyon i utbyte mot lättade sanktioner mot landet.

Trump sade dock nej, med motiveringen att reaktorn bara var en del i Nordkoreas kärnprogram, och att en stängning inte skulle vara tillräcklig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer