Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho talade i FN om landets goda vilja att avveckla sitt kärnvapenprogram som inte belönas. Foto: TT

Nordkorea misstror USA efter fortsatta sanktioner

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea ifrågasätter nedmonteringen av sitt kärnvapenprogram så länge sanktionerna mot landet fortgår. Det beskedet gav landets utrikesministern Ri Yong-ho när han talade i FN på lördagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

USA:s utrikesminister gav ett tydligt besked i FN:s generalförsamling i trorsdags, att sanktionerna mot Nordkorea ska vara benhårda tills all kärnvapenteknik i landet är fullständigt utraderad.

Nu svarar Nordkorea med att man inte blir belönade för de avvecklingsinsatser man faktiskt har genomfört.

– Uppfattningen att sanktioner kan få oss på knäna är en ouppnåelig dröm för de människor som är okunniga om oss. Men problemet är att de fortsatta sanktionerna fördjupar vår misstro, säger Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho.

Det har fått landet att öka sin misstro mot USA efter den nedrustningsöverenskommelse de båda länderna enades om tidigare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.