Till vänster: Otto Warmbier, till höger: hotellet Yanggakdo. Foto: TT/SVT

Nordkorea slår tillbaka – nekar till tortyr av Warmbier

Uppdaterad
Publicerad

Kim Jong Uns regim anser att Nordkorea är ”det största offret” i fallet med den amerikanska studenten Otto Warmbiers död. I ett uttalande kritiserar regimen också Sydkorea och USA för att ägna sig åt en ”smutskastningskampanj” mot landet.

Uttalandet kommer från Nordkoreas centrala nyhetsbyrå, KCNA, där myndigheterna förnekar att Otto Warmbier blev torterad eller illa behandlad under sin tid som frihetsberövad.

”Våra institutioner behandlar kriminella som har begått brott mot vår republik strikt enligt nationella och internationella standars. Warmbier var inget undantag”, står det i uttalandet.

LÄS MER: Myt om femte våningen blev Warmbiers död

Okänt varför han dog

Otto Warmbier dömdes till 15 års straffarbete i Nordkorea, sedan regimen anklagat honom för att ha stulit en banderoll med ett politiskt budskap från ett hotell. Han släpptes arton månader senare, den 13 juni, av ”humanitära skäl”. Den 22-årige studenten hade då legat i koma i drygt ett år, enligt uppgifter från regimen.

Bara dagar efter sin hemkomst till Ohio, USA avled Otto Warmbier. Familjen har motsatt sig en obduktion, men läkare har fastställt dödsorsaken till omfattande hjärnskador.

Nordkorea har uppgett att den amerikanska studenten dog av förgiftning.

”Trots att vi inte hade någon anledning att visa barmhärtighet för en brottsling från ett fiendeland, så gav vi honom medicinsk behandling på humanitära grunder tills dess att han återvände till USA... eftersom hans hälsa försvagades”, ska en talesperson för utrikesdepartementet i Pyongyang ha sagt, enligt uttalandet.

Talespersonen säger också att Warmbiers död är ett ”mysterium”.

LÄS MER: Danny Gratton såg Otto Warmbier föras bort

Kritiserar kritiken

Nordkorea anklagar också USA och Sydkorea för att ägna sig åt en smutskastningskampanj i samband med fallet.

– För att vara tydliga: vi är det största offret i det här fallet, säger talespersonen i uttalandet.

De två länderna har upprepade gånger kritiserat Nordkorea för att bära skulden för Warmbiers död, och har satt tryck på regimen att släppa de sydkoreanska och amerikanska fångar som fortfarande sitter frihetsberövade i landet.

LÄS MER: Trump rasar mot Nordkorea över död student

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.