Nordkorea erkände sitt första covid-19-utbrott förra året, men utropade redan i augusti att viruset var bekämpat. Arkivbild från Pyongyang, november 2022. Foto: Cha Song Ho/AP

Nordkorea stänger ner huvudstaden – ”luftvägssjukdom” sprids

Uppdaterad
Publicerad

En fem dagars nedstängning har införts i Nordkoreanska huvudstaden Pyongyang på grund av ökande fall av en ospecificerad luftvägssjukdom, uppger myndigheter i landet, enligt sydkoreanska NK News.

I meddelandet som Nordkoreas ledning sänt ur nämns inte om det rör sig om covid-19, men invånarna tvingas stanna inomhus från och med i dag onsdag, fram till söndag kväll. De behöver även få sin kroppstemperatur kollad flera gånger per dag.

På tisdagen rapporterade det sydkoreanska nyhetsmediet att invånarna i Pyongyang verkade fylla på med varor i väntan på strängare åtgärder. Det var oklart om andra områden i Nordkorea har infört nya nedstängningar.

Erkände utbrott av covid-19 2022

Nordkorea erkände sitt första covid-19-utbrott förra året, men utropade redan i augusti att viruset var bekämpat, enligt The Guardian.

Myndigheter bekräftade aldrig mängden fall av covidsmittade. I stället rapporterades det dagliga antalet patienter med feber, en siffra som steg till 4,77 miljoner människor av en befolkning på cirka 25 miljoner. Men sedan 29 juli 2022 har inga nya feberfall rapporterats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer