En Nordkoreanska delegation åker över gränsen till Sydkorea. Delegationen leds av Hyon Song-Wol, som uppges vara före detta flickvän till ledaren Kim Jong-Un. Ska inspektera arenor inför uppträdanden under vinter-OS Foto: Shin Joon-hee/Reuters,

Nordkoreansk delegation på besök inför OS

Uppdaterad
Publicerad

En delegation från Nordkorea är på ett sällsynt besök i Sydkorea. Gruppen ska inspektera arenor inför uppträdanden under OS. Det är den första officiella delegationen från Nordkorea på fyra år.

Tv-bilder visar hur sju personer åker buss över den hårdbevakade gränsen mellan länderna. En timme senare anlände gruppen till Seoul. Bevakade av hundratals poliser tog nordkoreanerna sedan tåget vidare till staden Gangneung, där en konsert ska hållas under OS.

Ingen i gruppen svarade på frågor från det stora medieuppbådet.

Kim Jong-Un:s före detta flickvän

Gruppen leds av Hyon Song-Wol, som uppges vara en före detta flickvän till ledaren Kim Jong-Un. Hon leder Moranbong, ett stort nordkoreanskt band.

Besöket skulle ha skett tidigare, men sköts upp av oklar anledning.

Ska inspektera arenor

För två veckor sedan kom länderna överens om att Nordkorea ska skicka en trupp, en hejarklack och artister till OS i Pyeongchang som invigs den 9 februari. Sydkorea och Nordkorea ska dessutom gå in tillsammans under öppningsceremonin, och bilda ett gemensamt damhockeylag.

I avtalet ingår också att Moranbong, med 140 medlemmar, ska hålla två konserter. Hyon Song-Wols grupp ska inspektera en arena i Gangneung och en i Seoul för att sedan återvända hem under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.