Nordkoreas diktator Kim Jong-Un under ett tal vid den åttonde kongressen i landets historia. Foto: KCNA, EPA / TT

Nordkoreas diktator: Vår plan har misslyckats

Uppdaterad
Publicerad

Planen för Nordkoreas ekonomiska utveckling har misslyckats på nästan samtliga områden.

De orden kommer något oväntat från landets diktator Kim Jong-Un i samband med att han invigde Arbetarpartiets kongress, som ska ta fram en ny femårsplan.

När de runt 7 000 deltagarna samlades för kongress hade de kanske hoppats på en mer optimistisk ton från mannen högst upp i landets hierarki, Kim Jong-Un.

Men i talet, som har vidareförmedlats via den statliga nyhetsbyrån KCNA, konstaterade Kim att landet har misslyckats, väldigt mycket dessutom, med att nå de mål som sattes upp vid den förra kongressen, 2016.

Djupgående analys

Den femårsplanen skrotades i fjol och ledaren säger nu att:

– Vi ska genomföra en djupgående analys (och se över) våra erfarenheter och vilka lärdomar vi kan dra av de misstag vi har begått.

KCNA rapporterar inga detaljer om vilka misstag Kim syftar på. Han ska heller inte ha nämnt någonting om förhållandet till Washington eller Seoul, men berömde däremot landets arbete med att ta fram ballistiska kort- och långdistansrobotar, vilket beskrevs som en ”mirakulös seger”.

Förändringar i ledarskiktet

Kongressen pågår ytterligare några dagar och Kim väntas utropa ett antal förändringar i ledarskiktet.

Analytiker och kremlologer som, likt under Sovjetunionens dagar, försöker tolka vem som är på väg in eller ut ur maktens innersta kärna noterade att Kim Jong-Un på podiet hade sällskap av sin syster Kim Yo-Jong, den ceremonielle statschefen Choe Ryong-Hae och premiärminister Kim Tok-Hun när denna, den åttonde kongressen i landets historia inleddes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.