Nordkoreas officiella nyhetsbyrå (KCNA) har släppt en bild som visar vad landet menar är testuppskjutningen av en långdistans ballistisk robot, som väl i rymden tog några bilder av jorden. Foto: KCNA VIA KNS/AFP/TT

Nordkoreas robot den kraftigaste på fem år

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har genomfört sin sjunde testskjutning i år, med vad som sägs vara den kraftfullaste roboten sedan 2017.

Pyongyang har aldrig tidigare testskjutit så många robotar under en enda månad. Söndagens projektil beräknas enligt den sydkoreanska militären ha nått en höjd av 2 000 kilometer och ett avstånd på 800 kilometer.

Att banan var så hög indikerar enligt experter att den potentiella räckvidden kan vara längre och att Nordkorea kan ha testat en medeldistansrobot, den kraftfullaste sedan 2017.

Den japanske regeringstalesmannen Hirokazu Matsuno säger att söndagens test utfördes med en medeldistansrobot, eller en med möjligen ännu längre räckvidd.

På söndagskvällen svensk tid uppgav Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA att man genomfört tester av den ballistiska roboten Hwasong-12.

Tog bild från rymden

KCNA sade att robotuppskjutningen genomfördes för att säkerställa säkerheten i grannländerna, och attraketen var utrustad med en kamera som tog bilder medan denvar i rymden.

Foton som släppts av statliga medier visar rymdbaserade bilder av Nordkorea och omgivande områden genom en rund kameralins. Nordkorea tog liknande bilder för första gången 2017, rapporterar analytiker.

Varning

Sydkorea varnar för att Nordkorea kan vara på väg att åter börja testa kärnvapen och interkontinentala robotar. ”Nordkorea har närmat sig ett raserande av sitt utropade moratorium”, säger Sydkoreas president Moon Jae-In i ett uttalande efter en krismöte med landets nationella säkerhetsråd.

Nordkorea införde 2018 ett moratorium för test av kärnvapen och interkontinentala robotar.

Sedan förhandlingar med USA gått i stå har Nordkorea spänt sina militära muskler trots omfattande internationella sanktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.