Enligt uttalandet har kvinnor i Nordkorea har samma rättigheter som män. Foto: Kin Cheung/AP

Nordkoreas svar: Rapporten om övergrepp är absurd

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea avfärdar den rapport som Human Rights Watch gett ut för att påvisa att sexuellt våld och trakasserier är vardagsmat för kvinnor i Nordkorea. Landet säger att rapporten är ett sätt för fientliga krafter att fläcka ner bilden av Nordkorea.

I rapporten har människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, intervjuat 106 nordkoreaner: 72 kvinnor, fyra flickor och 30 män. Omkring hälften av dem har lämnat landet efter 2011, då Kim Jong-Un kom till makten, varav åtta är före detta högt uppsatta statsanställda.

Intervjuerna vittnar om en utbredd kultur där män tar sig rätten att begå övergrepp mot kvinnor.

”Mänskligt avskum”

Nu har Nordkoreas eget institut för människorättsfrågor, genom landets ledande nyhetsbyrå KCNA, meddelat att rapporten är ”absurd” och att den är ”en del av en politisk plan som fientliga krafter har fabricerat”. Syftet sägs vara att fläcka ner bilden av Nordkorea.

Nordkorea säger även att rapporten är ”en extremt farlig provokation med syftet att vända vågen av fred och välgång på Koreahalvön”. I sitt uttalande kallar de även personerna som intervjuats för ”mänskligt avskum”.

Vidare säger man även att kvinnor i Nordkorea har samma rättigheter som män.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.