Norge firar, trots Breivik

Uppdaterad
Publicerad

Norge är mitt uppe i rättegången mot Anders Behring Brevik. Men trots det försöker norrmännen fira ”Syttende mai” som vanligt. SVT:s Lars Moberg befinner sig i ett firande Oslo, där sorgen från terrorn finns under ytan.

Den norska nationaldagen firas i dag över hela Norge. SVT har under dagen följt festligheterna i ett sommarvarmt Oslo där barnklasser och marschband avlöst varandra i det traditionsenliga tåget på Oslos paradgata Karl Johan. SVT träffade Erland Sigvaldsen, en man som säger att firandet i år känns speciellt.

–Folk har en känsla av att nationen har varit igenom något svårt. Det här är ett sätt att visa solidaritet mot offren och att vi visar att vi samlade, oavsett om man kommer från andra länder eller om man är norrman sedan många år.

Vad tycker du om det flera av vittnena sagt, att ”vi vann, han förlorade”?
– Det är svårt att säga att vi vann, vi förlorade mer än 70 människor. Men vi ser en kampvilja och det är inte sorgen utan kampviljan och demokratin som har vunnit. Det är känslan idag.

Innan barnen beger sig ut på barntåget träffas de i skolan där elevrådsrepresentanter eller lärare håller tal. En åskådare, Ingun Schjitne säger att man inte ser någonting som påminner om den pågående rättegången på gatan, men att det hördes i skolan under morgonen.

–Många känner en starkare nationalkänsla den här gången. Man ser ingenting om dåden ute på gatan, men vi hörde i talen i morse i skolan. Då var många som nämnde det som hade hänt. 

Många öppna sår
SVT:s Lars Moberg berättar att han tidigare under dagen har träffat Oslos borgmästare Fabian Stang och frågat honom hur det som hände året kommer att påverka dagens 17 maj-firande.

–Det som hände finns med i bakgrunden men 17 maj kommer att se ut ungefär som det brukar. 17 maj är en dag då norrmän går ut och firar och det kommer de att göra även i år. Men det blir speciellt för att det finns många öppna sår.

Han anser att det som hände 22 juni i Oslo och på Utöya förra året gör den norska sammanhållningen och demokratin starkare.

–Många har det svårt och är präglade av terrorn, men samtidigt har den här tragedin visat oss att vi varje dag måste slåss för frid, fred och demokrati. Det finaste är att vi visar att vi lever och att mördaren inte vann.

17 maj – en dag för barnen
Lars Moberg berättar att de han talat med betonar att 17 maj framför allt är en dag för barnen i Norge.

–Jag har talat med en man som heter Shoaib Sultan som jobbar på ett anti-rasistiskt center här i Oslo. Han säger att barnen ska ha sitt 17 maj som det brukar vara. Men det är klart att de vuxna tänker på det som hände.

Shoaib Sultan tror även att många minoriteter firar starkare i år. Han tror att de upplever sig som mer norska än tidigare, då de känner att de också blivit angripna genom det som hände.

–17 maj är en nationalismens dag, men det är inkluderande nationalism och inte en exkluderande, säger Shoaib Sultan.

Ett jättestort firande
Lars Moberg berättar att stämningen under dagen varit på topp.

–Det har varit ett jättestort firande. Trots alla taskiga väderleksprognosen som sa att det skulle regna så bröt solen fram och det blev sommar i Oslo. Folk satte sig ute på utekaféer och det var en fantastik fin stämning på stan. Man såg bara de glada norska röd-vit-blå flaggorna överallt och inte någonting som hade med Ander Behring Brevik att göra. Men det ligger där ändå under ytan.  

–Det är en 17 maj med en sorgflod som inte syns. Men det finns där mentalt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norges nationaldag

Mer i ämnet