Norges statsminister Erna Solberg aviserade på tisdagens presskonferens nationella coronalättnader. Här tillsammans med barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Torstein Bøe/NTB/TT

Norge lättar på coronarestriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Den norska regeringen meddelar att man nu lättar på restriktionerna mot covid-19, och på nytt öppnar upp stora delar av landet.

– Vi är nu där att vi kan ta första steget i återöppningsplanen, säger statsminister Erna Solberg på en presskonferens.

Från och med den 16 april upphävs de stränga restriktioner som infördes inför påsken, det meddelade Norges statsminister Erna Solberg på tisdagen.

– När jag redogjorde för Stortinget förra veckan så sa jag att jag ville att vi skulle basera oss på data, inte datum. Och vi är nu där att vi kan ta första steget i återöppningsplanen, säger Solberg.

Beslutet baseras på tre punkter: smitt- och sjukdomsläget, kapaciteten i vården och den pågående vaccineringen.

”God effekt”

Det nya beskedet innebär bland annat att det nationella utskänkningsförbudet upphävs, vilket innebär att det blir tillåtet att sälja alkohol fram till klockan 22 på kvällen, förutsatt att det görs i anslutning till matservering. Privata sammankomster utanför det egna hemmet begränsas till 10 personer inomhus och 20 utomhus. Offentliga arrangemang får också ha upp till 100 personer inomhus, om alla har fasta sittplatser, skriver VG. Utomhus blir det tillåtet att ha arrangemang på upp till 200 personer.

Smittläget varierar mellan olika delar av landet, både mellan och inom regioner, men den geografiska spridningen uppges vara lägre än innan påskhelgen, då resor också begränsades. Antalet nya inläggningar på intensivvårdsavdelningar har även gått ner.

– Åtgärderna som vi införde innan påsk verkar därför ha haft god effekt, säger Erna Solberg.

Inskärper allvaret

Statsministern understryker samtidigt att stränga, regionala restriktioner fortfarande gäller och att kommuner runtom i landet måste ha fortsatt god beredskap samt att invånare ska fortsätta begränsa sina sociala kontakter, och hålla en meters avstånd.

– Vi uppmanar människor att träffas utomhus och inte ha fler än fem gäster hemma. Om alla kommer från samma hushåll kan det få vara flera, men det måste vara möjligt att hålla avstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.