Norge: Rotorfel kan ha orsakat helikopterkraschen

Uppdaterad
Publicerad

Att ett tekniskt fel som låg bakom helikopterkraschen för två veckor sedan har varit känt, men man har inte varit säker på om det orsakats av bristande underhåll, tillverkning eller design. Haveriutredningen har fokuserat på rotorn.

Helikopterolyckan i Norge orsakades av ett tekniskt fel, enligt den norska haverikommissionen.

Utredningen kring vad som orsakade olyckan har fortsatt och särskilt fokuserat på huvudrotorn från helikoptern, meddelade haverikommissionen på fredagskvällen.

Helikopterkraschen vid Turøy

Än så länge går det inte att säga om olyckan beror på ett fel i designen, tillverkningen eller dåligt underhåll av helikoptern.

Sedan olyckan har helikoptermodellen, Airbus H225 Super Puma, förbjudits i kommersiella flygningar i Norge och Storbritannien.

Olyckan inträffade vid lunchtid den 29 april, då en helikopter på väg från en oljeplattform störtade vid Turøy utanför Bergen. Samtliga 13 ombord, elva norrmän, en britt och en italienare, omkom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helikopterkraschen vid Turøy

Mer i ämnet