Den så kallade svarta lådan skickas till England under lördagen. Foto: TT

Svarta lådan skickas vidare till England

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter helikopterkraschen i västra Norge har den så kallade svarta lådan skickats till England för analys.

Samtidigt har polisen under lördagen publicerat en lista på de tretton personer som omkom, elva norrmän, en britt och en italienare.

Den norska haverikommissionen gjorde på lördagen allt färdigt för att skicka iväg färdskrivaren till England. Där ska den engelska haverikommissionen gå igenom innehållet för att skapa sig en bild av vad som hände i samband med kraschen.

Förutom ljudupptagning från cockpit innehåller lådan också bland annat en färdskrivare som kan avslöja detaljer om helikopterns rörelser.

Helikopterkraschen vid Turøy

Måste torka lådan

Men trots att den svarta lådan beräknas kom fram till England redan under lördagen kommer det att dröja ett par dagar innan de kan gå igenom innehållet. Ingenjören Jon Snel Tvedt har tillsammans med kollegor i norska Haverikommissionen tagit hand om lådan.

– Den måste vara helt torr innan man törs öppna den och ta ut elektroniken, säger ingenjören Tvedt till VG.

”Har inte svaret”

Under dagen fortsätter samtidigt arbetet med att identifiera offen. Norska rikskriminalen, Kripos, har under lördagen 18 personer som jobbar med identifieringen. Än så länge vill de inte kommentera hur många av offren de har hittat.

– Vi har helt enkelt ingen siffra att ge er. Det är ett så omfattande olycksområde att vi inte har svaret ännu, säger Per Angel från id-gruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helikopterkraschen vid Turøy

Mer i ämnet