”De har ingenting att lära oss”, säger Bolsonaro efter Norges beslut att dra tillbaka stödet. Foto: TT

Norge stoppar över 300 miljoner kronor till Brasiliens regnskog

Publicerad

Brasilien har brutit avtalet om att finansiera åtgärder mot avskogning i Amazonas. Det anser Norges klimatminister, som nu drar tillbaka ett stöd på över 300 miljoner svenska kronor, rapporterar norska Dagens Näringsliv.

Norge har sammanlagt bidragit med 8,3 miljarder norska kronor till Amazonasfonden och har samarbetat med Brasilien sedan 2008 för att skydda regnskogen. Men sedan Brasiliens president Jair Bolsonaro tillträdde i januari i år har avverkningstakten i den brasilianska delen av Amazonas ökat, vilket Norge nu reagerar på. Nu stoppar man stödet på 300 miljoner norska kronor, som skulle gå till att stoppa avverkningen av skogen.

– Brasilien har brutit avtalet, säger Norges klimatminister Ola Elvestuen, till norska tidningen Dagens Näringsliv.

– Det Brasilien har gjort visar att de inte längre önskar att stoppa avverkningen.

”De har ingenting att lära oss”

Jair Bolsonaro var inte sen med att svara Norge.

– Norge, är inte det landet som dödar valar uppe vid Nordpolen? Som utvinner olja där? De har ingenting att lära oss, säger han i brasilianska medier, enligt Dagens Näringsliv.

Norges besked kom kort efter att Tyskland bestämt sig för att stoppa flera miljoner i bidrag till landet, vilket också förväntas påverka flera miljöprojekt.

Ökning med 88 procent

Satellitbilder från Brasiliens rymdforskningsinstitut Inpe visade nyligen att avverkningen av Amazonas i juni i år ökade med 88 procent jämfört med samma månad i fjol. Samma myndighet har slagit fast att ett område större än Gotland har huggits ned sedan Bolsonaro tillträdde som president.

I början av augusti fick chefen för Inpe sparken efter att öppet ha kritiserat Bolsonaro, efter att presidenten ifrågasatt satellitbildsdatan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.