Nordkoreanska hackare stal krypto värt 6,5 miljarder kronor förra året. Foto: Kin Cheung/AP/TT

Norge beslagtar 60 miljoner i krypto stulet av Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Norge har beslagtagit en rekordstor summa motsvarande över 60 miljoner kronor i kryptovaluta som stals av nordkoreanska hackare förra året, uppgav norsk polis på torsdagen enligt Reuters.

Nordkoreanska hackare stal cirka 6,5 miljarder kronor i mars 2022 från ett företagsprojekt kopplat till det kryptobaserade spelet Axie Infinity. Stölden var ett av de största i sitt slag hittills och kopplades av USA till en nordkoreansk hackergrupp kallad ”Lazarus”.

– Det här är pengar som kan användas för att finansiera den nordkoreanska regimen och deras kärnvapenprogram, sa Norges dåvarande justitieminister Marianne Bender i ett uttalande efter händelsen.

Nordkorea har förnekat anklagelser om hackning eller andra cyberattacker.

Rekordbeslag i Norge

Norges nationella enhet för ekonomisk brottslighet, känd som Ökokrim, säger att de har lyckats beslagta 60 miljoner kronor i ”ett av de största beslagtaganden av pengar som någonsin gjorts i Norge” och ett rekordbelopp för ett kryptobeslag.

Ökokrim uppger även att det har samarbetat med FBI:s kryptospårningsspecialister i jakten på stöldgodset.

Sky Mavis, företaget bakom spelet Axie Infinity, är baserat i Vietnam men dess grundare Aleksander Larsen är norsk. Larsen har avböjt att kommentera, enligt Reuters, men tackade i en tweet kryptovalutabörsen Binance för att ha hjälpt norsk polis med beslaget.

Förra året var det värsta någonsin vad gäller rån av kryptovaluta. Hackare kopplade till Nordkorea stal så mycket som 39,5 miljarder kronor, enligt det USA-baserade blockkedjeanalysföretaget Chainalysis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.