Norges statsminister Erna Solberg med munskydd. Foto: TT

Norges Erna Solberg: Kan skärpa restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Erna Solberg, Norges statsminster, oroas för den ökade smittspridningen i Norge. Enligt henne kan skärpta restriktioner i landet bli aktuella.

– Vi står på osäker grund, situationen är skör, säger Erna Solberg.

Vid en presskonferens på torsdagen pekade statsministern främst på två stora utbrott som orsaken bakom den ökade smittan i samhället. Norge överskred i veckan 20 smittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna.

En undersökning genomförd av Universitetet i Bergen och Folkehelseinstituttet visar samtidigt att sex av tio norrmän som fått order om karantän brutit isolationen, skriver NRK.

– Vi har ett större utbrott bland studenter i Bergen och ett i Sarpsborg och Fredrikstad som uppstod i samband med en religiös högtid, säger Erna Solberg.

Enligt henne så kan det, på grund av utvecklingen, inom en snar framtid bli aktuellt att skärpa restriktionerna för möten mellan flera människor i landet. De gradvisa lättnader för som regeringen tidigare planerat för läggs därmed på is.

Regeringen kan även införa regler för att få fler att jobba och studera hemifrån. Detta för att lätta trycket i kollektivtrafiken. Det finns även en risk för skärpta reserestriktioner.

Utvidgar reserestriktioner

På onsdagen kom beskedet att Norge utvidgar sina reserestriktioner. Från och med natten mot lördag gäller tio dagars karantän för resande från Jämtlands och Örebro län.

Senast på onsdagen riktade svenska Folkhälsomyndigheten kritik mot Norges räkning av antalet smittade i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.