Norges försvarsminister avgår: ”Har gjort flera dåliga val”

Uppdaterad
Publicerad

Norges försvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) avgår. Avskedsansökan lämnades in sedan det kommit fram att han 2005 hade en sexuell relation med en då 18-årig kvinna.

Centerpolitikern tillägger att det har varit en ära att få tjänstgöra som försvarsminister för Norge i en krävande tid.

– Jag har i dag meddelat min partiledare Trygve Slagsvold Vedum, och statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), att jag vill avgå som försvarsminister, säger Enoksen.

Enoksen, som var gift när affären ägde rum, träffade den då 18-åriga kvinnan när hennes skolklass var på besök i riksdagen, där han satt som ledamot.

Affären pågick i flera månader. Enoksen var 50 år och blev samma höst olje- och energiminister i Jens Stoltenbergs rödgröna regering, skriver tidningen VG som pratat med kvinnan som nu är i 30-årsåldern.

Enoksen, som var gift när affären ägde rum, träffade den då 18-åriga kvinnan när hennes skolklass var på besök i riksdagen, där han satt som ledamot. Foto: Javad Parsa/TT

”Kommer att ge en oreserverad ursäkt”

VG har tagit del av omfattande skriftlig dokumentation som sträcker sig från 2005 fram till i dag, i form av dagböcker, textmeddelanden, mejl och journaler från psykolog och läkare, där relationen beskrivs av kvinnan. Kvinnan säger till VG att Enoksen utnyttjade sin position och i sin dagbok skrev hon att Enoksen var hennes ”sexuella mentor” – en term som försvarsministern bekräftar att de använde.

– Jag har gjort flera dåliga val och bedömningar, och kommer att ge en oreserverad ursäkt för att mitt agerande har gjort livet svårare för andra, säger Enoksen.

Inte förenligt med ministerroll

Statsminister Støre säger att han fick reda på händelsen under fredagskvällen, och att han accepterar försvarsministerns avskedsansökan.

– Jag vill inte kommentera händelsen, men jag tycker att det som framkommer i målet är av en karaktär som inte är förenligt med det förtroende som behövs för en minister, vilket jag förmedlat direkt till Enoksen. Därför är det rätt att han ber om ursäkt och säger upp sig, säger Støre.

Även Enoksens partiledare Trygve Slagsvold Vedum tycker att det är nödvändigt att han avgår.

– En människa är mer än sina individuella handlingar, men det som framkommit är inte förenligt med det förtroende som behövs för att kunna fortsätta i ministerrollen, säger Sp-ledaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.