Norges tidigare justitie- och invandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) meddelade sin avgång under en presskonferens på tisdagen i Nydalen, Norge. Foto: TT

Efter terrorutspelet – Norges justitieminister Sylvi Listhaug avgår

Uppdaterad
Publicerad

Norges justitie- och invandringsminister Sylvi Listhaug (FRP) avgår efter terrorutspelet. Därmed har den hotande regeringskrisen avvärjts.
– Jag har upplevt det här som en häxjakt, säger hon.

Listhaug säger att hon inte kan tillåta att Fremskrittspartiet tappar makten och lämnar därför sin post.

– Jag är glad att partiet har backat mig till hundra procent, men jag vill inte att Fremskrittspartiet ska tappa makt. Jag vill att partiet ska vara med och styra landet, säger hon under en presskonferens på tisdagen.

Att Listhaug nu lämnar är ett beslut som hon ska ha fattat helt själv.

– Det var helt upp till mig själv om jag skulle stanna hela vägen ut, eller om jag skulle dra mig tillbaka.

Kritiserats efter inlägg

Den tidigare justitie- och invandringsministern har fått stark kritik efter att hon för snart två veckor sedan publicerade ett Facebook-inlägg där hon skrev att Arbeiderpartiet (AP) prioriterar terrorister framför norska medborgare. Bland kritikerna finns överlevare från Utøya som blev utsatta för terrordådet den 22 juli 2011.

”En surrealistisk vecka”

Under dagen var en misstroendeomröstning mot Listhaug tänkt att äga rum i stortinget.

– Jag har upplevt det här som en häxjakt, skrev hon i ett Facebook-inlägg tidigare under tisdagen.

Listhaug bad i torsdag om ursäkt och dagen innan bad även statsministern Erna Solberg om förlåtelse.

– Det har varit en helt surrealistisk vecka, där ett Facebookinlägg, som jag beklagat, har gjort norsk politik till ett dagis, fortsätter Listhaug under presskonferensen.

– I dag är det min uppgift att uppträdda vuxet, säger hon.

Kan få ny post framöver

Statsminister Erna Solberg (Høyre) säger under en presskonferens, efter beskedet att Listhaug avgår, att det inte är omöjligt att den tidigare justitieminister blir statsråd senare i regeringen.

– Sylvi är en tuff kvinna. Och hon kommer helt säkert att vara en tydlig röst i politiken genom den politiska debatten i stortinget och i olika positioner framöver, säger hon.

NRK erfar att nuvarande fiskeministern Per Sandberg (FRP) blir ny justitie- och invandringsminister.

Uttalade sig om Rinkeby

Norska Sylvi Listhaug har gjort sig känd som en av Norges mest frispråkiga politiker. Under ett besök i Stockholmsförorten Rinkeby under den norska valrörelsen i augusti 2017 fick hon stark kritik. Hon hävdade bland annat att Sverige har sextio ”no-go-zoner”, där det råder ett laglöst tillstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer