Björn Petersen är trött på Anders Behring Breivik: ”Jag har bekanta vars barn mördades av Breivik och jag har absolut ingen förståelse över att han anser sig illa behandlad.” Foto: SVT/TT

Norrmännen upprörs över Breivikrättegång

Uppdaterad
Publicerad

I dag vittnade den dömde terroristen Anders Behring Breivik om den inhumana isolering han anser sig utsatts för i fängelset. Men det verkar som de flesta norrmän är mest irriterade över att han får komma till tals igen.

När SVT Nyheter går omkring i orterna Skien och Porsgrunn som ligger i anslutning till fängelset så vill de flesta inte ställa upp på intervjuer.

– Nej jag orkar inte prata om honom. Han får så mycket tid återigen, är det svar vi får mest.

Anser att rättegången är en fars

På en parkeringsplats träffar vi Richard Stokkedahl. På frågan om han anser att såren rivs upp igen så är svaret mer att han är helt ointresserad.

– Jag bryr mig helt enkelt inte. Jag tycker allt är en fars och jag hoppar över artiklarna i morgontidningen och jag följer inte rapporteringen på tv eller radio, säger Richard Stokkedahl.

Vid ett snabbmatställe träffar vi Björn Petersen. Han håller på att ställa ut bord och stolar på uteserveringen i det vackra vädret.

– Jag vet att han rör upp känslor och sår. Jag har bekanta vars barn mördades av Breivik och jag har absolut ingen förståelse över att han anser sig illa behandlad, jag tycker bara han ska hålla käften, säger Björn Petersen.

De flesta vill inte svara

Vi fortsätter och försöker intervjua människor men de flesta skakar bara på huvudena innan vi hinner ställa någon fråga. Det vet varför SVT Nyheter råka befinna sig här dessa dagar.

Vid ett köpcenter träffar vi Filista Saua. Hon pratar gärna om Breivik men har inte heller någon förståelse för att han anser sig illa behandlad i fängelset.

– Jag tror många har det mycket värre i fängelser än vad han har. Jag tycker också att han har fått ett alldeles för lågt straff så han har ingen anledning att klaga, säger Filista Saua till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Breivik stämmer norska staten

Mer i ämnet