Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pål Andre Holme, professor och överläkare vid Oslos universitetssjukhus, säger sig vara säker på att det finns en koppling mellan blodproppar och Astra Zenecas vaccin. Foto: TT/TT

Norsk expert: Kopplingen mellan Astra Zeneca-vaccinet och blodproppar är bekräftad

Uppdaterad
Publicerad

En norsk läkargrupp har undersökt de tre sjukvårdare som är inlagda på sjukhus efter att ha blivit vaccinerade med Astra Zenecas coronavaccin. De är övertygade om att det kraftiga immunologiska svaret har utlösts som en reaktion på vaccinet, skriver norska VG.

Experterna har arbetat utifrån hypotesen att vaccinet utlöste en oväntad immunreaktion och att kroppens system reagerade med en kombination av blodproppar och låga blodplättar. Det är den teorin som de nu tror att de har bekräftat.

– Vi har orsaken. Och det finns inget annat än vaccinet som kan förklara att vi har fått det immunsvaret, säger Pål Andre Holme, professor och överläkare vid Oslos universitetssjukhus, till VG.

Pekar ut specifika antikroppar

Holme har lett arbetet med att undersöka om de misstänkta biverkningarna har en koppling till Astra Zeneca-vaccinen.

Han berättar att de i sitt arbete har upptäckt specifika antikroppar mot blodplättar, något som de känner igen från andra delar av medicinvetenskapen och som kan ge en liknande sjukdomsbild – och som då har haft läkemedel som utlösande orsak.

– Jag är helt säker på att det är dessa antikroppar som är orsaken och ser inga andra skäl än att det är vaccinet som utlöser det, säger Holme.

Ska titta närmare på faktorer

På en pressträff under torsdagen berättar Pål Andre Holme om upptäckten och säger att läkargruppen i nuläget inte kan slå fast varför immunsystemet hos vissa individer reagerar på det här viset, medan andra inte får samma reaktion.

– Det är sådant som vi kommer att börja titta på nu, om det finns bakomliggande faktorer eller speciella förutsättningar. Det är ett enormt stort arbete vi har framför oss, säger han.

Sällberg: Jag vill avvakta

Matti Sällberg, professor i immunologi vid Karolinska Institutet, vill än så länge inte kommentera den norska läkargruppens slutsats.

– Man måste avvakta mer fakta innan man kan säga något om det här. Jag vill avvakta vad EMA (Europeiska läkemedelsmyndigheten, reds anm) kommer fram till i eftermiddag, säger Matti Sällberg till TT.

De tre sjukvårdsarbetarna, samtliga under 50 år, lades in på sjukhus med allvarliga blodproppar efter att ha vaccinerats med Astra Zenecas coronavaccin. En av dem har senare dött.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet