Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sandra Borch har avgått som minister för forskning och högre utbildningsminister i Norge. Foto: NRK

Norsk minister avgår efter plagiatskandal

Uppdaterad
Publicerad

Norges minister för forskning och högre utbildning Sandra Borch avgår efter avslöjanden om att hon kopierat delar av sin masteruppsats.

– Misstaget är mitt och jag tar fullt ansvar för det, säger hon på en presskonferens på fredagskvällen.

Avslöjandet om att Borch ska ha kopierat delar av sin masteruppsats i rättsvetenskap publicerades på fredagen av den norska näringslivstidningen E24.

Strax därefter kallade Sandra Borch, som tillhör Senterpartiet, till en presskonferens där hon meddelade att hon avgår.

– När jag skrev min masteruppsats för ungefär tio år sedan gjorde jag ett stort misstag. Jag hämtade texter från andra arbeten utan att ange källan, medger Bosch.

– Som minister för forskning och högre utbildning är det viktigt för mig att vi har ett fungerande regelverk för att genomföra examinationer. Jag ser att det här felet inte är förenligt med att ansvara för detta regelverk.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (AP) säger att han förstår Borchs beslut.

– Jag förstår att Sandra Borch anser att det här fallet gör det svårt för henne att få det förtroende som krävs som minister för högre utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.