Ordföranden för AUF i Oslo, Vegard Vennesland. Foto: Andreas Zernell/SVT

Breiviks dåd fick de unga att engagera sig

Uppdaterad
Publicerad

Anders Behring Breivik tog 69 unga norska socialdemokraters liv. Men ungdomsförbundet knäcktes inte.Tvärtom har AUF aldrig fått så många nya medlemmar som i fjol.

4.300 ungdomar gick med i AUF efter bomben i regeringskvarteret i Oslo och skotten på AUF:s sommarläger på Utöya fredagen den 22 juli 2011. Det är en ökning med 40 procent. I dag har AUF 13.900 medlemmar.

Det är mycket länge sedan det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet var så stort.

Terrordåden i Norge 22 juli 2011

-Vi är tre, fyra gånger så många på våra möten nu, säger ordföranden för AUF i Oslo, Vegard Vennesland, till SVT Nyheter. Nu gäller det att behålla de nya medlemmarna och det försöker vi göra genom att bredda vår politiska aktivitet. Till exempel satsar AUF hårt på att driva kampanj för att asylsökande ungdomar ska få stanna i Norge.

Ett tungt år efter dåden

För Vegard Vennesland har det varit ett tufft och tungt år. Han överlevde massakern på Utöya och tvingades därefter hoppa in som ordförande för ungdomsförbundet i Oslo i valrörelsen där många nya medlemmar deltog.

-Det går upp och ned för mig. Ett år är en kort tid. Jag har kommit efter med mina universitetsstudier och det lär dröja innan allt blir som vanligt igen, säger Vegard som gruvar sig för att delta på minneshögtiden på Utöya på årsdagen av attacken i morgon.

Fler än Arbeiderpartiet som ökar

Det är inte bara Arbeiderpartiets ungdomsförbund som ökat efter 22 juli. Samtliga partier och ungdomsförbund i Norge har fått flera medlemmar.

-Det har skett en samling kring behovet av att slå vakt om demokratin och öppenheten säger Höyres andre vice ordförande Bernt Höie till SVT Nyheter.

För regeringen har dock inte terrorattackerna för ett år sedan gett några synbara framgångar. Arbeiderpartiet fick ett litet uppsving i höstens kommunalval, men i dag är oppositionspartiet Höyre större än Arbeiderpartiet enligt opinionsmätningarna.

Höyre ligger över 30 procent medan Arbeiderpartet har ramlat under 30-procenstribban.

De tre regeringspartierna; Arbeiderpartiet, Socialistisk Venstre och Centerpartiet har tillsammans bara runt 30 procent medan Höyre med de andra borgerliga partierna ligger över 50 procent.

Stoltenberg populärare än partiet

-Väljarna har börjat tröttna på den rödgröna regeringen, säger Håvard Narum som är ledarskribent på Aftenposten. Framför allt är Socialistisk Venstre illa ut. Partiet har en längre tid legat under fyraprocentspärren till Stortinget.

Socialistisk Venstre har inte klarat att föra ut sin egen politik till väljarna, anser Håvard Narum.

Enligt Narum måste alla tre regeringspartierna gå framåt starkt för att Jens Stoltenberg ska kunna få flertal i nästa års stortingsval.

Jens Stoltenberg imponerade på många norrmän i samband med den nationella katastrofen i 22 julidåden. Han är utan tvekan regeringens främsta tillgång och populärare än såväl regeringen som sitt eget parti. Men nu utmanas han av Höyres ledare Erna Solberg. Enligt opinionsmätningar har Solberg i dag lika hög trovärdighet som Stoltenberg.

Fremskrittspartiet har hämtat sig

Ett parti som sjönk som en sten efter terrordåden för ett år sedan var Fremskrittspartiet – där Anders Behring Breivik tidigare varit medlem. Men nu är partiet med Siv Jensen i spetsen tillbaka, med 22,8 procent ligger de i juli på den högsta nivån för de senaste 12 månaderna, skriver NRK.

-22 julieffekten är borta, säger statsvetare Anders Ravik Jupskås vid Oslo universitet till NRK.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Norge 22 juli 2011

Mer i ämnet