Gásadalur, Färöarna. Foto: TT

Norska forskare har satt ny havsström på kartan

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid universitetet i Bergen har upptäckt en tidigare okänd havsström i Atlanten. Strömmen, som löper mellan Island och Färöarna, för med sig stora mängder kallt vatten från Atlantens nordligaste delar. Fyndet kan vara betydelsefullt för studier av framtidens klimat.

Delar av upptäckten offentliggjordes i en studie i tidskriften Nature communications tidigare i veckan. En av forskarna bakom den, Stefanie Semper, beskriver för NRK hur utgångspunkten var att lära sig mer om hur systemet med undervattenströmmar egentligen fungerar.

– Nu har vi satt en ny havsström på kartan, säger hon.

Transporterar kallt vatten

Till skillnad från en av de mest kända havsströmmarna, Golfströmmen, transporterar den kallt istället för varmt vatten. Det är när det varma vattnet har förts norrut, sjunker och kallnar som det transporteras tillbaka i den ström som Semper och hennes forskarkollegor nu hittat.

Ytterligare en studie har försökt hitta strömmens nordliga startpunkt, en punkt som tros ligga någonstans i Grönlandshavet.

Förutser framtiden genom att undersöka strömmarna

Det världsomspännande nätet av havsströmmar är en viktig del av jordens klimatsystem. Genom att till exempel föra med sig varmare vatten till nordliga breddgrader gör de att temperaturerna i länder som Sverige och Norge blir betydligt högre, trots närheten till Arktis.

Om och i så fall hur de förändras är därför viktig kunskap, säger Stefanie Semper till NRK.

– Jag tror att om vi verkligen vill förutse hur framtiden kommer att se ut måste vi veta mer om hur haven och strömmarna fungerar i dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spela klippet för att se hur det gick till då golfströmmen stannade för 8 000 år sedan. Foto: Per Hansson/Torbjörn Johansson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet