De norska journalisterna trakasserades av rysk polis när de skulle rapportera inför vinter-OS i Sotji. Foto: TV2, Norge

Här trakasseras journalisterna av rysk polis

Uppdaterad
Publicerad

Två norska journalister blev trakasserade under tre dygn av rysk polis när de skulle undersöka effekterna av de stora satsningarna på vinter-OS.

Ett tv-team från norska TV2 blev oavbrutet trakasserat under tre dygn av rysk polis och tagna till förhör sex gånger. Journalisterna skulle undersöka hur mycket av de stora satsningarna på vinter-OS som når invånarna i området kring OS-staden Sotji. 

Totalt satt reportern Øystein Bogen och fotografen Aage Aunes nästan tolv timmar i polisförhör under reportageresan i den ryska delrepubliken Adygien några mil från OS-staden Sotji.

Agenda

– Jag har jobbat som journalist för TV2 i Ryssland sedan 1995. Jag har aldrig upplevt något liknande, säger Øystein Bogen, som också berättar att han vid flera tillfällen kände sig fysiskt hotad.

Vägrade urinprov

På en polisstation blev Aage Aunes och Øystein Bogen tillsagda att lämna urinprov. Enligt polisen misstänktes de vara narkotikapåverkade.

De lyckades få kontakt med norska ambassaden i Moskva där man sa åt dem att absolut inte lämna något urinprov.

– De sa att det var extremt allvarligt, att det var trakasserier och att vi inte skulle lämna något prov eftersom det kunde förfalskas, berättar Øystein Bogen.

De två tv-medarbetarna såg också en lapp i polisbilen som förföljt dem. På lappen hade man antecknat registreringsnumret på bilen de åkte i.

– Jag frågade polisen om vi stod på en lista och om de väntade på att vi skulle komma. Det bekräftade de och sa att de kontrollerade oss så noga som ett led i kampen mot terrorn.

Men den förklaringen tror inte Øystein Bogen på.

– Det gör de bara för att de inte gillar vår journalistik.

Har blivit annorlunda

Øystein Bogen berättar att han har hört om liknande upplevelser från ryska kolleger där polisen tar prover på grund av falska anklagelser.

– Men ryska myndigheter har avhållit sig från att trakassera utländska journalister, säger Bogen som menar att det blivit väldigt annorlunda nu.

De olympiska vinterspelen i Sotji börjar den 7 februari 2014 och ses som president Vladimir Putins prestigeprojekt.

– På det här sättet hälsar alltså Vladimir Putin världen välkommen till Sotji, avslutar Øystein Bogen reportaget som kan ses i kvällens Agenda eller genom att klicka här.

Rysk ursäkt

Efter händelsen får Agenda genom nyhetsredaktionen på TV2 veta att ryska myndigheter bett de två journalisterna om ursäkt. Enligt myndigheterna i Ryssland är det den lokala polisen gjort fel.

Ursäkten till reportageteamet har framförts via den norska regeringen.

”Borde vara en chock”

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) har reagerat kraftigt på behandlingen av de norska journalisterna.

– Ryska regeringens behandling av TV2-teamet borde ge Internationella olympiska kommittén (IOK) en chock, säger Jane Buchanan vid HRW.

– IOK måste kräva en fullständig förklaring av de ryska myndigheterna varför ett tv-team som ska bevaka OS har trakasserats och slå fast att inga andra journalister får drabbas av sådan behandling, säger hon.

När Agenda per mejl vill veta hur IOK ser på kraven från HRW blir svaret:

– Vi är medvetna om fallet. Ryska utrikesministeriet har bett TV2-reportrarna om ursäkt och undersöker vad som hänt. Om ni vill veta mera föreslår vi att ni vänder er direkt till utrikesministeriet.

IOK svarar dock inte på frågan om man tänker protestera mot behandlingen av journalisterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet