Gasfältet Aasta Hansteen är en av de plattformar som kommer att påverkas av strejken från och med onsdag. Arkivbild. Foto: Marit Hommeland/NTB/TT

Norska olje- och gasarbetare går ut i strejk

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt gick norska olje- och gasarbetare på Equinors plattformar ut i strejk efter krav på lönehöjningar.

– Strejken har börjat, sade Audun Ingvartsen, ledare för fackförbundet Lederne.

Strejken inleds samtidigt som det är höga olje- och gaspriser och leveranserna av naturgas i Europa redan är snäva efter Rysslands minskade export. 74 medlemmar har tagits ur produktion på plattformarna Gudrun, Oserbeg Aust och Sør, enligt fackförbundet Lederne, vilket innebär att de måste stänga ner.

Konflikten kommer trappas upp på onsdagen då 117 medlemmar på Aasta Hansteen, Heidrun och Kristin tas ut i strejk. Även de plattformarna kommer behöva stänga produktionen.

Om ingen lösning mellan parterna nås kommer även strejken slå mot Gullfaks A, Gullfaks C och Sleipner från och med den 9 juli. Totalt rör det sig om nästan 400 ur personalen som då tagits ut i strejk. Samtliga av de plattformar som påverkas drivs av Equinor.

– Det här är en omfattande strejk, sade Elisabeth Brattebø Fenne, chef för organisation och arbetsliv inom norsk olja och gas, till NRK.

Strejken kommer innebära att ungefär 13 procent av den totala norska gasproduktionen försvinner, samtidigt som oljeproduktionen kommer att minska med 130 000 fat per dag, enligt Norwegian Oil and Gas.

Kräver lönehöjningar

Arbetarna kräver löneökningar för att kompensera för den stigande inflationen.

”Efter en lång och krävande förhandling under tre dagar kom Ledarna och Norsk olja och gas fram till en förhandlingslösning söndagen den 12 juni,” skriver fackförbundet på sin hemsida.

Förslaget mellan parterna gick ut för omröstning bland medlemmarna i facket, 67 procent av medlemmarna röstade och majoriteten sade nej till förslaget till lösning.

– Strejken har börjat, sade Audun Ingvartsen, ledare för fackförbundet Lederne till Reuters vid midnatt.

Den norska regeringen har i ett uttalande sagt att de följer konflikten ”nära”. De kan även gå in och stoppa strejken om det finns exceptionella omständigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.