Oljeplattform i norska delen av Nordsjön. Foto: Scanpix.

Norska regeringen stoppade oljekonflikt

Uppdaterad
Publicerad

Den norska regeringen stoppade strejken bland plattformsarbetare och förhindrade en nedstängning av oljeproduktionen.

Den norska regeringen ingrep i oljekonflikten och stoppade strejken bland plattformsarbetare och arbetsgivarnas planerade lockout för att förhindra en total nedstängning av olje- och gasproduktionen.

Det uppgav arbetsmarknadsminister Hanne Bjurström (Ap) ett par minuter efter deadline vid midnatt.

Arbetsmarknadsministern beslutade om tvångsmedling i konflikten på grund av de enorma ekonomiska konsekvenserna av en utvidgad konflikt. En nedstängning av olje- och gasleveranserna skulle ha kostat närmare 2 miljarder kronor om dagen, skriver NTB.

-Strejken var laglig, men konsekvenserna av en lockout gjorde att vi tvingades ingripa, konstaterade Bjurström.

-Jag var tvungen att skydda Norges vitala intressen. Det var inget enkelt val, men jag var tvungen att göra det.

Frist löpte ut

Det såg länge ut som om 6 500 plattformsarbetare i Nordsjön skulle lockoutas, men bara ett par minuter innan Oljeindustrins arbetsgivarorganisation OLF:s frist löpte ut kallade Bjurström parterna till möte.

Därmed tvingas oljearbetarna att avsluta sin strejk, som pågått sedan 24 juni, och arbetsgivarna måste stoppa förberedelserna för lockouten.

Strejken beräknas ha kostat 220 miljoner kronor om dagen. 15 dagars strejk har därmed kostat drygt 3 miljarder kronor.

Besvikelse hos facket

Leif Sande, ledare för den största fackföreningen Industri Energi, som representerar mer än hälften av de 7 000 plattformsarbetarna i Nordsjön, säger att de strejkande omedelbart återgår till arbetet. Men han var mycket besviken efter beskedet om tvångsmedling.

-Det är mycket sorgligt. Strejken är över, sade han till journalister.

-Vi känner oss svikna. Det är en mycket sorglig dag för alla 62-åringar som mister sin pension och det är en verkligt flott dag för Helge Lund som får behålla sin guldkantade pension med hjälp av den rödgröna regeringen som ingriper och stoppar en fullt laglig konflikt, sade Sande efter mötet hos ministern.

Statoil planerar att omedelbart återuppta all sin produktion i Nordsjön.

”Det kan ta en till två dagar att få igång produktionen och Statoil väntas ha återgått till full produktion inom en vecka”, skriver bolaget i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer